Засега продължаваме с ремонтите на МиГ-29 с Русия

3 прочитания

Русия ще продължи да ремонтира МиГ-29, въпреки намеренията на военния министър Николай Ненчев да прекъсне зависимостта ни с руския военно-промишлен комплекс. Полша, обаче ще ни предостави двигатели за ползване. Това съобщава Офнюз.

Това стана ясно от думите на министъра, който днес, 23 февруари 2015 г., даде първата си пресконфереция, откакто е на поста.

Миналата седмица той беше на посещение в Полша, където се срещна с колегата си Томаш Шемоняк. Един от обсъдените въпроси между двамата беше възможността Полша да поеме ремонта на самолетите ни, което да стане и на по-ниска цена.

Днес министър Ненчев обясни пред журналисти, че единственото, което е постигнато като договорка с полската страна е евентуално да получим четири двигателя на РД-33. Машините ще бъдат ползвани за неопределено време, докато страната ни договори по-добри параметри с Русия за ремонта на изтребителите. Полша няма възможност да извършва такива ремонти, защото няма лиценз да върши това. 

„Имам силно усещане и вяра, че след тази среща в Полша ние бихме могли да използваме четири полски двигателя на МиГ-29 за времето, за което това е необходимо, за времето, за което постигнем по-добра договореност за по-нататъшните ремонти и поддръжка“, обясни Ненчев.

Армията трябва да ремонтира спешно четири двигателя, за да може бойната авиация да изпълнява пълноценно задачите си по охрана на въздушното пространство. По разчети не МО, сега на руската страна се плаща три пъти по-висока цена – около 35 млн.лв.,по думите на министъра. Не е ясно какво точно влиза в тази сума, защото ремонта на един РД-33 излиза около $1,5 млн. при последните договори с РСК МиГ.

Вероятно идеята е четирите полски двигателя трябва да „закърпят положението“ и да осигурят налични изтребители за носене на „ер полисинг“ до пристигането на ремонтираните в Русия двигатели, които се договарят в момента и които трудно могат да се очакват преди 2016 г. По-рано през януари командирът на ВВС заяви, че през май 2015 г. може да останем само с два изправни МиГ-29.

По отношение на модернизацията и купуването на нов тип изтребители за армията министърът е убеден, че няма да вземе „емоционално решение“ и то ще бъде „въз основа на анализ и финансови разчети“.  

Свързани теми

Предишна публикация
Нов командир на 24-та авиобаза
Следваща публикация
Генерал Златко Златев пое СКС
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню