Генерал Иван Лалов: Има гориво, проблемът е в липсата на техника

29 прочитания

Командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Иван Лалов дава интервю за официозът на МО „Българска армия” по случай годишнината на авиобаза Граф Игнатиево. Публикуваме цялото интервю.

– Господин бригаден генерал, как авиобазата се справя със задачите си в сегашните условия на недостатъчна изправна техника и вероятно на по-малко количество гориво? – За съжаление, изправната авиационна техника е с недостатъчен ресурс, което налага много по-сериозно планиране в авиобазата. И изпълняваме това, което е най-приоритетно. Наложи ни се да се откажем от придобиването на някои нови подготовки, защото нямаме възможност. Не толкова горивото, а състоянието на авиационната техника се отразява на приучването на младите летци. Това води до прекъсване на връзката и приемствеността между летателния състав. Защото възрастта на тази група, която в момента основно изпълнява задачата по Air policing, напредва и наближава съответните години за пенсиониране. И когато се наложи някой от групата да се пенсионира, ние няма да имаме готов млад летец, който да заеме неговото място. Така че справяме се с тези затруднения, като избираме кои са най-важните задачи. Поддържаме подготовката основно на летците, които носят бойно дежурство във всички условия, за да можем да реагираме по всяко време на денонощието. Оттам нататък следващият ни приоритет е участието в международните тренировки и учения, които правим ежегодно тук, защото те ни помагат за усъвършенстване на тактическата подготовка. И ако имаме възможност, както тази година, намерили сме и ресурси да приучим двама летци на МиГ-29. Те са подготвени, първокласни са, летели са досега на МиГ-21. Провеждаме в момента курса и се надявам следващата седмица да започнем летателна подготовка. Така ще увеличим бройката на летателния състав на МиГ-29, носещ бойно дежурство.

– Доколко закупуването на малък витлов самолет ще допринесе за подготовката на младите летци? – Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е направил предложение за закупуване на малък витлов самолет, чийто финансов разход за изпълнение на полети е в пъти по-малък и от L-39. Идеята е първоначалното обучение на курсантите и на младите летци в определен период да минава на този малък витлов самолет, докато усвоят основните неща от пилотирането. И когато те преминат тази подготовка, ще бъдат приучени на L-39 или на друг самолет. Министърът на отбраната е изразил положително становище по отношение на закупуването на такъв самолет, но не мога да кажа кога това ще се случи

– Говорите и за  подготовката на курсантите летци? – Учебната авиационна група е в подчинение на 3-а авиобаза. В тази група, освен подготовката на младите летци от ВВС, се извършва и подготовката на летците курсанти от Националния военен университет. За това говоря и за тях, защото командването на Учебната авиационна група през летния период отговаря за подготовката на този курсантски състав.

– Достатъчен ли е нальотът за тази година? – През последните няколко години нальотът се определя от ресурса на двигателите, не толкова от наличието на гориво. Вече трета година поред ВВС осигуряват необходимото гориво. Проблемът в авиобазата, по-конкретно в Граф Игнатиево, е наличната авиационна техника и ресурсът на двигателите на самолетите, което не ни позволява да изпълняваме нальота, който бихме искали. 

– Планирате ли полетите на компютър и как ги проигравате предварително? – Съвременните самолети от по-ново поколение, с които ние не разполагаме в момента, имат т.нар. компютърна конфигурация. Летецът въвежда данните на полета, който смята да изпълни и чип-картата се слага в бордния компютър на самолета. И тогава летецът в самолета има цялостна информация за мисията, за разположението на зоните и т.н. Това нещо го нямаме. А е много важно, защото след като се кацне, пак с тази карта може да се проследи изпълнението на полета и да се направи разбор на това дали летецът е допуснал грешка, справил ли се е със задачата, къде са слабите места и какво да се направи следващия път. По инициатива на командира на ВВС ние се опитваме да направим някои неща, които да ни доближат до този начин на подготовка за полета. Закупени са и в момента се експериментират в авиобазата едни тракери, малки устройства, които се носят в джоба на гащеризона на летеца. Те записват цялата информация за полета, най-вече траектории и височини. След като се кацне, с помощта на това устройство на компютър може да се очертае цялостното изпълнение на задачата. Правим много малка стъпка към това, което имат съвременните самолети като оборудване. Ние се опитваме да се доближим към този начин на планиране. Другото, което генерал-майор Радев смята, е да се използват таблети, които да заменят сега съществуващия планшет с листчета, Искаме на МиГ-29 да се сложи мултифункционален екран, на който да се въведат данни на запасни летища, карти на района, маршрути и т.н…Всичко това да бъде въведено в този таблет и да бъде на разположение на всеки авиатор. И след като се завърне, да направи брифинг на полета.

– Говорим за поддържане на подготовката, а може ли да се каже, че тя се развива? – Ние поддържаме подготовка, за да можем да изпълняваме задачите, които ни са поставени. Но я поддържаме не за всички летци, които са в авиобазата. Развиваме подготовката, усвояваме нови подготовки, но само за определени летци, за да можем да осигурим приемственост, да имаме подготвени летци и инструктори, когато имаме ресурси.

– Какви учения и съвместни подготовки предстоят през тази година? – Планирани са три международни учения, едно от които е с продължителност от два месеца. Започваме от средата на април и най-вероятно до края на август ще бъдем в постоянни двустранни или международни тренировки. Освен тях, по план на ВВС, предстоят и други учения само с наши участници. Едно от тях – „Тиха буря“ е през юни. Ще участваме и в стрелбите на полигон „Шабла“.  

Свързани теми

Предишна публикация
Подполковник Филип Ангелов за спасителните акции над Родопите
Следваща публикация
Стартира тактически курс на Европейската военно-транспортна авиация
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню