Подполковник Филип Ангелов за спасителните акции над Родопите

7 прочитания

Подполковник Филип Ангелов, изпълняващ длъжността заместник-командир на 24-а авиобаза по летателната подготовка, разказва пред вестник „Българска армия” за спасителните акции, които вертолетната база изпълни в началото на март 2015 г. Публикуваме пълното интервю.

– Господин подполковник, какви основни задачи изпълниха екипажите от 24-а авиобаза в Крумово в бедстващите  райони на Южна България? – Екипажите от 24-а авиобаза участваха в операции за авиомедицинска евакуация на тежко пострадали в района на бедствието, аварийно-спасителни работи, доставка на храни, материали и медикаменти, както и разузнаване и наблюдение от въздуха на електропреносна система и оценка на последствията.

– Бихте ли описали по-подробно някои от тези операции? – Вертолетните екипажи изпълниха общо четири задачи в интерес на населението от бедстващите райони и енергийния системен оператор. На 9 март един вертолет Cougar излетя по молба на енергийния системен оператор. Извършено бе разузнаване и оглеждане от въздуха на стълбовете, проводниците и подстанциите на електропреносната система и се придоби представа на пълната картина на бедствието. Ситуацията в района беше много тежка, бих казал критична. Имаше паднали стълбове, скъсани проводници, непроходими пътища и подстъпи. Основните усилия на авиобазата бяха насочени за организиране и провеждане на аварийно-спасителната операция на 10 март. След активиране на екипажите в 13,30 ч. по заповед първият вертолет излетя за района на с. Горно Прахово за евакуацията на родилка, която беше транспортирана до летището в Пловдив. Вторият вертолет излетя в 15,15 ч. за района на летище Кърджали, откъдето взехме медицински екип с необходимото оборудване и представител на регионалната дирекция на МВР. С моя екипаж транспортирахме  жена с коремни болки, след операция и настъпило влошаване от село Черничево, непосредствено до южната граница, до болницата в град Кърджали. След това от режим на висене доставихме хранителни продукти, инсулин и други медикаменти на бедстващите в района на село Горно Прахово и село Любино. На 11 март задачата за разузнаване и оглеждане от въздуха бе повторена в районите на Ардино, Смолян и Кърджали. Следва да отбележа, че всички задачи се изпълниха в много тежки метеорологични условия – ниска облачност, дъжд, силно намалена видимост,  дебела снежна покривка и силно пресечен терен.

– Може ли да съобщите имената на командирите на екипажи, които участваха в операциите? – На единия вертолет Cougar командир на екипажа бе майор Димитър Бабачев, а втори пилот – майор Крум Семов. На другия вертолет Cougar командир на екипажа бях аз, а втори пилот – майор Йордан Йорданов. Но позволете ми да спомена и останалите членове на екипажите: бордните инженери капитаните Ганчев, Мицев, Русев и Драгнев, спасителите майор Кискинов, цивилен служител Христозов, сержантите Филипов, Славов, Жеков, Кацаров, както и докторът от ВМА-Пловдив майор Диана Станева. Всички те действаха изключително професионално при отлична координация и взаимодействие на ръба на разумния риск.

– Колко вертолета са определени  за оказване на помощ? – В готовност за изпълнение на аварийно –спасителни задачи и авиомедицинска евакуация авиобазата подържа два вертолета Cougar, два вертолета Ми-17 и два вертолета Bell 206 за разузнаване, наблюдение и целеуказване от въздуха. При много критична ситуация авиобазата има готовност да използва целия наличен авиационен ресурс за бързо реагиране и адекватна помощ.

– Какво е особеното на тези полети в зимни условия? – При полети в такива условия екипажите трябва да се съобразяват и отчитат редица фактори. Обстановката беше крайно динамична по отношение на метеорологичните явления. Особеното е  правилната оценка на тези фактори, влияещи негативно на полета – ниската облачност, силно намалената видимост, снеговалеж, поривист вятър, пресечена местност, голяма продължителност на полета. Неблагоприятно влияние оказваше и дебелата снежна покривка, почти до метър и половина, която на места не предполагаше успешно кацане. Основно задачите се изпълняваха от режим на висене. Тези особености съпътстваха изпълнението на задачите и допълнително внасяха затруднения в техниката на пилотиране и аварийно-спасителната дейност. Всичко това се анализираше мигновено и се вземаха своевременни решение за действие в бързо променяща се обстановка. 

– На какво най-вече се дължи успешното завършване на тези операции? – Аварийно-спасителните задачи приключиха успешно, благодарение на високия професионализъм и много добрата координация и взаимодействие на членовете на екипажите – пилоти, спасители, бордни инженери и медицински екипи. Изключителна помощ оказа комисар Тодоров от Регионалната дирекция на МВР в Кърджали, който категорично насочваше екипажите и направляваше действията в зоната на операцията. Успехът се дължеше и на високата дисциплина и богатия опит на екипажите.

– Готови ли сте и за бъдещи излитания в помощ на населението? Как протичат вашите дежурства? – Авиобаза Крумово поддържа в непрекъсната готовност екипажи и авиационна техника за незабавно и адекватно реагиране при ситуации от такъв характер. Всичко това е регламентирано в стандартни оперативни процедури, описващи аварийно-спасителното осигуряване на територията на страната по всяко време на денонощието.

– Подготвяте ли и други екипажи за подобни операции, освен тези, които вече са участвали? – Една от основните задачи на командването на авиобазата  е осигуряване на приемственост между поколенията специалисти. В ход е една целенасочена програма за ефективна подготовка на млад състав от различни категории военнослужещи, които да приемат богатия опит на авиобазата, натрупан в участия в такива операции. Обнадеждени сме и твърдо вярваме, че авиобазата разполага с необходимия потенциал и в бъдеще да участва в такива операции, изискващи висок професионализъм, себеотдаване, безкористност и благонадеждност на личния състав.

Свързани теми

Предишна публикация
Млади летци ще стрелят с L-39 по земни цели
Следваща публикация
Генерал Иван Лалов: Има гориво, проблемът е в липсата на техника
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню