Президентът Росен Плевнелиев повиши в звание офицери от Българската армия

24 прочитания

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи пагони на удостоени с висши военни звания офицери от Българската армия днес, 25 март 2015 г. Това съобщават от МО.

„С удовлетворение можем да кажем, че армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система на НАТО и на ЕС. Българските военнослужещи, които са били или са ваши подчинени, изпълняват достойно и с чест своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента“, каза в обръщението си към отличените висши офицери държавният глава.

На официалната церемония, която се проведе в Гербовата зала на президентството, присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, неговият заместник Орхан Исмаилов и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев става заместник-командващ на Съвместното командване на силите и е повишен във висше офицерско звание генерал-майор. До 29 юни тази година той временно ще изпълнява длъжността командващ на СКС.

За командир на 24-та авиобаза е назначен полковник Петьо Мирчев, който е удостоен със звание бригаден генерал.

Държавният глава пожела на новия командир на 24-та авиационна база успешно да продължи създадените традиции на висок професионализъм и бойно майсторство, както и в съхранението и поддръжката на авиационната техника. 

От 30 юни бригаден генерал Любчо Тодоров, който в момента е заместник-командир на Сухопътните войски, ще стане командващ на СКС. Той е повишен в звание генерал-майор.

Капитан I ранг Димитър Йорданов оглавява щаба на Съвместното командване на силите и е удостоен със звание комодор.

По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев награди с орден „За военна заслуга“ – I степен контраадмирал Георги Мотев за големите му заслуги за развитието на Българската армия.  

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ праща F-15 в България в рамките на операция Atlantic Resolve
Следваща публикация
Продължават полетите от тактическя курс на Европейския съюз
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню