Борисов отмени поръчката за луксозен кетъринг за „Авиоотряд 28“

6 прочитания

Премиерът Бойко Борисов се е разпоредил да бъде спряна обществената поръчка за луксозен кетъринг за правителственият „Авиоотряд 28”. Това заяви Борисов в профила си във Facebook.

„Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант. Министерският съвет е една от институциите, която по закон използва „Авиоотряд 28“. Аз лично заявявам, че отказвам да бъда обслужван от кетъринга на авиоотряда и при бъдещите ми работни полети такъв няма да има“, се казва в съобщението.

„Авиотряд 28“ обяви обществена поръчка за близо 50 000 лева за изхранването на ВИП пътниците. Става дума за качването на храни и напитки на борда на правителствените „Еърбъс“, „Фалкон“ и три хеликоптера, на които се возят президентът, премиерът, Министерски съвет, както и държавни институции. Поръчката включва 12-годишно уиски, октопод, скариди, омари и папая.

Списъкът включва със 119 храни, напитки и съдове. На борда ще се сервират патрончета с 12-годишно уиски, руска водка, лондонски джин, и ликьор от ирландско уиски и сметана. Предвидени са плата с български и вносни сирена и мезета, морски деликатеси, канапета с риба, кроасани.

„Ние не определяме какъв ще бъде кетърингът, а протоколът. С тяхните изисквания се съобразяваме. До три часа ние не поръчваме и топла храна. С цел да правим икономии“, коментира пред Нова ТВ шефът на Авиоотряда Венелин Рачев.

Към предишния състав на кабинета „Борисов” вече имаше въпроси относно разходите за пътуванията, включително свързани с кетъринга – през 2013 г. тогавашният председател на временната комисия в НС Венцислав Лаков обяви, че се поръчвали килограми ядки при полетите с „Авиоотряд 28“. Основният любител на лукса бил бившият първи дипломат в периода 2009 – 2013 г. Николай Младенов.  

Свързани теми

Предишна публикация
Морските летища обявиха лятното си разписание
Следваща публикация
Продължават полетите от европейският тактически курс в Пловдив
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню