Президентът и министърът на отбраната отличиха военни участвали в спасителните акции

6 прочитания

Министърът на отбраната Николай Ненчев отличи военнослужещи, които взеха участие в акциите по спасяване в Родопите през март 2015 г. Президентът Росен Плевнелиев пък  удостои с Почетен знак на държавния глава поделения на Българската армия взели участие в същата операция.

„Рискувахте живота си в тежките метеорологични условия. Зная, че не се поколебахте нито за секунда да участвате активно във всеки един момент, в който това беше необходимо“. Това заяви министърът на отбраната Ненчев, който отличи 38 души – военнослужещи и цивилен лекар – за участието им в спасителните операции в Родопите по време на тежките снеговалежи през март.

За проявен професионализъм, съобразителност и самоотверженост грамоти и парични награди бяха връчени на екипажите на вертолетите AS 532 Cougar от 24-та авиобаза Крумово, 14 военнослужещи от военното формирование 28330 – Смолян, и Военната болница в Пловдив. „Бях силно впечатлен от високата оценка, която получих и от областните управители на съответните райони, от кметовете, от министър-председателя. Вие направихте всичко възможно, за да предотвратим едно бедствие“, заяви министърът на отбраната. По думите му – без усилията на военнослужещите, бедствието е щяло да бъде много по-тежко.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов заяви, че само за година, армията е участвала в 167 спасителни операции. Включили са се повече от 1700 души с над 440 единици техника.

„Знаем тези сухи факти, които обаче не дават никаква информация за това какво стои зад тях – а зад тях стоят хората, високо мотивирани, хора с чест, с достойнство, с висока подготовка“, изтъкна генерал-майор Попов. „Вие сте олицетворение на държавността, вие давате на бедстващите надеждата, че ви има и че ще ви има“, обърна се генералът към отличените.

 

Президентът и Върховен главнокомандващ Плевнелиев  удостои с Почетния знак на държавния глава поделения на Българската армия – 24-та авиобаза, Многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив от състава на Военномедицинска академия-София и 101-ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада специални сили от Сухопътните войски на Българската армия.

Отличията на държавния глава получиха командирът на 24-та Авиационна база в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев, директорът на ВМА МБАЛ-Пловдив полк. д-р Ангел Пеев и подп. Димитър Кацаров, командир на военно формирование 28330-Смолян.

„Българският народ неслучайно уважава и обича армията си. Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото. Това се дължи най-вече на доблестния ежедневен труд, който полагат български военнослужещи и цивилни служители. Когато е трудно, народът разчита на армията си и армията застава на страната на народа. Доказателства за това са адекватните и смели действия на военните формирования за отстраняване на последиците от стихийни бедствия, аварии и катастрофи и за оказване на помощ на населението по-рано този месец“, заяви в словото си по време на церемонията държавният глава. 

Върховният главнокомандващ изрази благодарност към личния състав на военните формирования за техните професионални, смели и доблестни действия, благодарение на които в пострадалите региони бяха доставени животоспасяващи медикаменти и хранителни продукти, евакуирани бяха тежко болни хора.

„Вие рискувахте здравето и дори живота си, притекохте се на помощ на бедстващото население, с вашите навременни, точни и ефективни действия спомогнахте за преодоляване на последствията от стихийното бедствие“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

От името на наградените с Почетния знак на държавния глава командирът на 24-та Авиационна база в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев увери Върховния главнокомандващ, че военнослужещите от Българската армия „не ще пожалят сили“ за достойното изпълнение на поставените задачи в трите мисии на Въоръжените сили – принос към националната сигурност в мирно време, отбрана и подкрепа на международния мир и сигурност.

Свързани теми

Предишна публикация
Продължават полетите от европейският тактически курс в Пловдив
Следваща публикация
Airbus търси български фирми за доставчици на части
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню