Дебат за цивилните БЛА в парламента

1 прочитания

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков поиска законови ограничения за придобиване и експлоатация на цивилни безпилотни апарати. Той се аргументира с факта, че в Европа САЩ и Австралия вече се работи по подобно законодателство. Това съобщава вестник „Сега”.

В рамките на парламентарния контрол Лилков попита министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова дали има регламент за използването на дронове. Депутатът от Реформаторския блок заяви, че подобни безпилотни летателни апарати могат да се използват за контрабанда, пренос на компактни оръжейни установки и отровни вещества, нерегламентиано подслушване, разузнавателни, цели и дори за атаки срещу самолети при излитане и кацане. Летателните апарати с тегло под 150 kg, сред които са и дроновете не подлежат на законов регламент, каза в отговор министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя обяви, че за момента МВР няма данни дронове да са използави за извършване на терористични действия, шпионаж или някакви престъпления. Министърът е получил и уверение, че те могат да бъдат засечени, ако се направи опит да пресекат държавната граница. Според Румяна Бъчварова на първо време могат да се определят места, където да е забранено преминаването на дронове, а след това да се мисли и за ново законодателство, съгласувано с международното, което да регламентира тяхното придобиване и използване. Същият депутат зададе миналата седмица подобен въпрос на военния министър Николай Ненчев. Тогава министър Ненчев заяви, че малките безпилотни летателни апарати са трудни за използване за терористични нападения, но следва да се направят законови постъпки за тяхното регламентиране.

Свързани теми

Предишна публикация
Пилот от 24-та авиобаза отбеляза 3000 часа във въздуха
Следваща публикация
Нова спасителна акция с Cougar
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню