Премиерът Борисов: Ще изчакаме с изтребителите

2 прочитания

„За сега ще изчакаме с военните самолети, тъй като първо ще дадем на пенсионерите, ще си пооправим малко държавата, ще върнем финансовата дисциплина. Като свършим всички тези работи ще купим и нови самолети”, това заяви министър-председателя Бойко Борисов днес, 21 април 2015 г. по време на пресконференция.

Борисов направи изказването си след срещата с Хойт Ий, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия. Премиерът обясни, че по темата има разбиране от страна на САЩ и НАТО.

Премиерът е заявил още, че за сега няма как да бъде увеличен военния бюджет и не могат да бъдат изпълнени обещанията поети на срещата на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Причината за това, според Борисов, е сериозните финансови проблеми на страната.

„Ние като НАТО-вска държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък“, обобщи премиерът.

Почти половин година след, като пое поста министър-председател, Бойко Борисов взе отношение по темата за придобиването на нов боен самолет. Интересно е, че изказванията за военния бюджет и придобиването на нови изтребители идва след срещата с висш американски дипломат. Възможно е Ий да е повдигнал темата за боксуващата българска отбрана.

Бойко Борисов не за първи път се изказва крайно сдържано по отношение на придобиването на нов изтребител. Малко след, като спечели парламентарните избори през октомври 2014 г. той заяви, че не е работа на служебния военен министър Велизар Шаламанов да говори за покупка на нови изтребители. По време на своя първи мандат през декември 2012 г., когато Министерство на отбраната и министър Аню Ангелов работиха за придобиването на употребявани F-16 от Португалия, той  заяви, че дава мандат на Ангелов само да проучи въпроса, но не и за покупка.

В края на ноември 2014 г. по време на правителствено заседание пък, бе отхвърлена молбата на Министерство на отбраната за взимане на целеви заем за придобиването на нов изтребител. Тогава финансовия министър Владислав Горанов каза, че това не може да стане в периода 2015 – 2017 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха полетите от тренировката „Тракийски орел 2015-1”
Следваща публикация
Правителственият Falcon 2000 отново е на ремонт
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню