Полша обясни избора си на H225M Caracal

2 прочитания

Полското правителство даде допълнителна информация за факторите, които са довели до избора Airbus Helicopters H225M Caracal (до скоро EC 725) за победител в конкурса за доставка на вертолети за трите вида въоръжени сили на страната. Това съобщава Flightglobal.

Заместник министъра на отбраната Чеслав Мроцек е заявил, че Полша ще вложи в програмата около 13 млрд. злоти (около €3,26 млрд.) в програмата, което е част от общото увеличение на военните разходи на страната.

Мроцек е заявил, че H225M трябва да премине през задълбочени технически и експлоатационни изпитания в Полша, но не смята, че ще има изненади там.

Според полския заместник военен министър основен фактор в избора на Caracal е бил офсетния пакет на Airbus Helicopters, който е задоволил 71 от наличните 105 критерия. При офертата на Sikorsky резултатът е бил 50 до 105, а при тази на AgustaWestland 41 до 105.

Мроцек е посочил, че в офертата на Sikorsky за доставка на S-70i Black Hawk/S-70B Seahawk не се е включвало въоръжението, както е било по изискване, а AgustaWestland и местния им партньор PZL Swidnik са заявили, че ще могат да доставят вертолетите след четири, а не както е по изискване след две години.

Причината за намаляване на поръчката от 70 на 50 е била чисто финансова, заявява още Мроцек.

50-те вертолета ще бъдaт разпределени така – осем за борба с подводници, осем за специалните части, пет за медицинска евакуация, 13 за бойно търсене и спасяване и 16 в чисто транспортна конфигурация.

Паралелно с това Полша ще удължи живота на част от наличните в момента 40 броя Ми-8/17 с 10 – 12 години, а на по-късен етап ще търси доставката на още 20 вертолета за въоръжените си сили.

Изпитанията на Caracal в Полша ще стартират в края на май, а подписване на договора се чака в третото тримесечие на годината. Офсетното споразумение ще се договаря паралелно от полското финансово министерство.  

Свързани теми

Предишна публикация
Saab подписа с Бразилия договор за доставка на оръжия за Gripen NG
Следваща публикация
Напредва сглобяването на първия норвежки F-35
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню