Генерал Самандов: Никой не ни подарява изтребители

4 прочитания

„Трябва да ви кажа, че ние си искаме, но никой не подарява. Това е истината”, така генерал-лейтенант о.р. Атанас Самандов,  секретар на президента по въпросите на отбраната и сигурността, коментира в студиото на БНТ1 желанието да се намерят безплатни изтребители за ВВС.

„Тези проблеми не са от вчера и днес. Специално за новия боен самолет още преди три – четири години под ръководството генерал Радев от ВВС подготвиха проект за закупуване на нов изтребител. Работата е свършена отдавна и просто политическото ръководство трябваше да вземе решение”, коментира още бившия началник на СКС.

Самандов заяви още, че последните четири години са били пропилени и сега сме останали с изтребители с много малък ресурс.

Запитан още колко време може да се лети с настоящите изтребители секретаря на президента отговори, че това може да е от няколко месеца до няколко години, в зависимост от това какви средства се вложат в настоящата ни изтребителна авиация.

„Дори и да дойде нов изтребител са нужни няколко години за да бъде усвоен той.”, заяви генерал Самандов, намеквайки, че няма бързо решение за проблемите на изтребителната авиация.

Самандов коментира, че оставането на България без изтребители е най-лошия вариант и в този случай от НАТО ще трябва да поемат въздушното дежурство над нас.

„От страна, която е сред първите използвала самолета за оръжие ще изгубим един от родовете войски във ВВС. Това е позор!”, каза още Самандов.  

Свързани теми

Предишна публикация
КСНС ни приближи към балтийски сценарии за ВВС
Следваща публикация
Генерал Мирчев: Водим нови подготовки
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню