Най-четеното за 2015 г.

11 прочитания

Кои бяха най-четените публикации на сайта на списание АЕРО за 2015 г.? Екипът ни ви припомня 10-те най-четени публикации за изминалата година.

1. Сбогом на заслужилия боец! Репортажът от изпращането в пенсия на изтребителите МиГ-21 се превърна не само в най-четената публикация за 2015 г., но и стана една от най-четените новини на сайта на списанието.  Не пропускайте да погледнете и разширения фоторепортаж от изпращането.

2.  Генерал Румен Радев подадe оставка На 1 октомври 2015 г. командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде оставка. Той мотивира решението си с изключителното тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на стабилна програма и промените предлагани в Закона за отбраната, които да позволят чужди ВВС самостоятелно да извършват охрана на въздушното ни пространство. По-късно същия ден оставката му бе оттеглена след среща с премиера Борисов и твърди ангажименти за по-добро финансиране на ВВС.

 

3.  Български Ми-24 отново във въздуха След повече от пет години на земята в средата на ноември във въздуха се издигна отново вертолет Ми-24 от състава на ВВС. Машината премина през КВР и удължаване на техническия ресурс в ТЕРЕМ Летец. Щурмовият вертолет бе предаден в авиобаза Крумово и за 2016 г. се планират интензивни полети с него. За съжаление не е известно дали ще има още възстановени машини от типа.

4. Краят наближава В края на пролетта екипът на АЕРО подготви статия, в която чертаеше мрачни прогнози за изтребителната ни авиация, предвид странните действия на министъра на отбраната Николай Ненчев. Тогава материалът бе посрещнат в някои среди с недоверие, но повече от половин година по-късно се вижда, че повечето прогнози в него са вече факт, а несигурността за бойната авиация на България продължава.

 

5.  САЩ пребазират стратегически бомбардировачи в Безмер Традиционната ни шега за 1-ви април и тази година събра сериозен интерес, както и не малко горчив смях предвид изостреното международно положение.

6. Александър Александров: Загрижен съм ако Полша поеме ремонта на МиГ-29 Въпросът с техническата поддръжка на МиГ-29 бе един от най-сериозните през 2015 г. Интервюто с представителя на РСК МиГ за България Александър Александров събра сериозен читателски интерес.

7. Как Командването на ВВС се бори за изтребителната ни авиация В края на април 2015 г. министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че му е бил предлаган подкуп за да подпише договор за техническата поддръжка на МиГ-29. Прокуратурата направи разследване и категорично отхвърли твърденията на Ненчев. В публикуваните мотиви, обаче се чете и безкрайно интересната история за това как командването на ВВС се бори за запазването на изтребителната ни авиация.

 

8. Девет часа вертолети на ВВС гасяха от въздуха Рила И тази година ВВС на България участваха активно в различни акции в помощ на населението при бедствия и аварии. В края на юли активно се работеше по тежък пожар в района на Рилския манастир.

9. Издадоха „Вашите криле” на български След близо 80 години фундаменталният труд на Асен Йорданов „Вашите криле” (Your Wings) бе издаден и на български език. Книгата се издава на у нас благодарение на труда на видния български учен в областта на авиацията и космонавтиката  и председател на Българската аерокосмическа агенция професор Борис Бонев, доктор на техническите науки, генерал-майор от резерва.

 

10. Един хубав ден за бойната авиация На фона на всички нерадостни новини от нашите ВВС, групата млади пилоти, включени в новата програма за ускорена летателна подготовка, един от основните приоритети на ВВС, в края на май сдаде изпит за  изпит за придобиване на степен за класна специалност „Военен пилот – втори клас”

Ето кои бяха и 10-те най-четени публикации на сайта ни през 2014 и 2013 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Утре стартира съвместната тренировка Thracian Thunder 16
Следваща публикация
Пристигнаха А-10 за тренировката Тhracian Thunder
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню