Пристигнаха А-10 за тренировката Тhracian Thunder

5 прочитания

Два щурмови самолета A-10C от съсътава на ВВС на САЩ пристигнаха днес, 30 декември 2015 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Машините ще вземат участие в българо-американската летателна тренировка Thracian Thunder (Тракийски гръм), което ще стартира в първите дни на следващата година.

ВВС на САЩ ще пребазират у нас една ескадрила от щурмови самолети A-10 за участие в Thracian Thunder, като останалите щурмовици ще пристигнат в началото на следващата седмица. Двата А-10, които кацнаха днес са част от 74-та изтребителна ескадрила, базирана в Муди, Джорджия.

Тhracian Thunder ще продължи до края на март 2016 г. В неговите рамки се планират съвместни полети с българските ВВС, участие на българо-американските сухопътни учения и опериране от зле подготвени площадки.

Пребазирането на американските А-10 е част от операцията на САЩ “Atlantic Resolve”, с която се усилва присъствието на НАТО в Европа. Това става с т.нар. групи за усилване на сигурността на даден театър (Theater Security Package). През 2015 г. в България в рамките на същата операция се пребазира 159-та експедиционна ескадрила.  

Свързани теми

Предишна публикация
Най-четеното за 2015 г.
Следваща публикация
Пристигнаха двата РД-33 от Полша
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню