Саудитска арабия се интересува от Rafale

2 прочитания

Саудитска арабия проявява сериозен интерес към покупката на френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщава френското издание „Intelligence online”, позовавайки се на собствени източници.

Според френското издание саудитския министър на отбраната Мухаммад ибн Салейман се е обърнал официално към Франция с молба за предоставяне на оферта за покупката на 72 броя Rafale. Саудитска арабия се е заинтересувала от самолета след успешното му бойно представяне в различни операции в последните години, както и поради изгодния курс между долар и евро.

Според „Intelligence online” Dassault подозират, че Саудитска арабия няма реален интерес за покупката на изтребителя, а ще използват френската оферта за притискане на Великобритания по линия на договора им за доставка на 72 броя Eurofighter Typhoon.

В последните месеци Саудитска арабия активно разговаря с Франция за редица потенциални оръжейни сделки, но според „Intelligence online” френското правителство в момента не иска да задълбочава контактите си с Катар и Саудитска арабия във връзка с ролята на двете държави в конфликтите в Близкия изток.  

Свързани теми

Предишна публикация
Шри Ланка купува осем изтребителя JF-17
Следваща публикация
Германия планира да замени Tornado с нов тип
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню