Шри Ланка купува осем изтребителя JF-17

4 прочитания

Шри Ланка е подписала споразумение с Пакистан за покупката на осем еднодвигателни изтребителя JF-17 Thunder. Това съобщават местни пакистански медии, позовавайки се на собствени източници.

Споразумението е било подписано днес 5 януари 2016 г., по време на визитата на пакистанския министър-председател Наваз Шариф в Шри Ланка. За сега не се съобщава за сроковете за доставка на изтребителите.

Според пакистанските медии сделката става факт на фона на сериозен натиск от страна на Индия. Страната се опитва да пласира собствения лек изтребител Tejas или поне да блокира доставката на JF-17.

JF-17 е лек еднодвигателен изтребител, който е създаден в Китай с пакистанско финансиране. Машината в момента се произвежда в Пакистан, като през миналата година са сглобени 16 бройки от него.

JF-17 в момента се експлоатира единствено от Пакистан. През лятото на 2015 г. се появи информация, че изтребителят е вече договорен с експортен клиент. Тогава се спекулираше, че това може да е Шри Ланка, но островната държава отрече.  

Свързани теми

Предишна публикация
Испания и Белгия поемат дежурството над Балтика
Следваща публикация
Саудитска арабия се интересува от Rafale
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню