Скромно събитие, грандиозни обещания

11 прочитания

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев дадоха сериозни обещания за бъдещето на изтребителната авиация днес, 12 януари 2016 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Двамата дадоха изявления преди военния министър да полети на двуместен МиГ-29УБ, задвижван от двигатели, доставени от Полша.

„Благодаря на полската страна, че в такъв критичен момент ни помогна с тези двигатели. Гаранциите им са такива, че решихме министъра да ги изпита, мисля, че по-голям ангажимент от това не мога да поема към вас“, заяви в типичния си стил премиера.

„Вероятно в края на януари ще обявим обществена поръчка за шест, подчертавам нови, двигатели за МиГ-29 и съответните части, КСА и други, които са необходими, за да може авиацията ни самостоятелно да охранява въздушното ни пространство“, обяви министър Ненчев пред присъстващите журналисти.

„Каквото сме обещали по линия на НАТО, ще го изпълним. Министър Ненчев има мандат да преговаря за нов изтребител. До края на годината ще лети една ескадрила МиГ-ове и така да ни е спокойно в следващите една-две години, за да приключим с преговорите за новия изтребител“, обобщи правителствените ангажименти премиерът.

Събитието, което бе обявено от министерството на отбраната като „наблюдаване на тренировъчни полети“, се оказа изключително добре посетено. Освен премиера и военния министър, присъстваха началника на отбраната, вицеадмирал Румен Николов и неговия заместник, ген. лейтенант Константин Попов. Освен това на летището дойде и полския посланик Кшищоф Краевски.

След публичните изказвания, военният министър изпълни прилежно заръката на премиера и се вози във втора кабина на МиГ-29УБ борд 33. Машината беше задвижвана от двата получени в края на декември двигатели, ремонтирани в Полша, произведени през 1989 г. Животът и здравето на военния министър бяха в ръцете на полк. Димитър Петров, заместник-командир на авиобаза Граф Игнатиево.

По-сериозната новина обаче беше, че сутринта двата полски двигателя, монтирани на борд 33 бяха успешно изпитани във въздуха по стандартна програма за облитане с екипаж майор Любомир Славов, командир на ескадрила, и ген. майор Румен Радев, командир на ВВС, във втора кабина.

Според двама опитни летци, двигателите са се държали чудесно във въздуха и те останали много доволни от тяхната работа. Другата голяма новина от деня бе заявлението на министър-председателя, че авиоремонтният завод „Авионамс“ в Пловдив (бивш „ТЕРЕМ – Георги Бенковски“) ще се отзове отново във държавни ръце. В момента дружеството има огромни дългове към обявената в несъстоятелност банка КТБ.

„Ще ремонтираме двигателите на МиГ-овете, и не само на тях, и Су-тата, и хеликоптери има, така че да си върнем работните места“, заяви Борисов.

Случилото се днес в авиобаза Граф Игнатиево може да бъде определено като грандиозна пиар-акция за правителството и военния министър в частност.

Чест прави на военния министър, че изпита на гърба си сериозните натоварвания, които понасят пилотите-изтребители. Но освен смелост, която той се опита да конвертира в политически дивиденти, са нужни реални и категорични мерки за стабилизиране на военната ни авиация. Такива през 2015 г. практически нямаше, изключая договорът за ремонт на шестте двигателя в Полша. Днешното рутинно събитие за изпитване във въздуха на самолет с двигатели, дошли от ремонт, се превърна от незаслужено раздуто събитие, а обещанията на министъра за стартиране на процедури по реда и условията на Закона за обществените поръчки предстои да видим кога и как ще бъдат изпълнени.

Трябва да се отбележи, че новопроизведените реактивни двигатели РД-33 идват само от едно място – Московското машиностроително предприятие „Чернишов“. Това практически означава, че България ще купува пряко или индиректно двигателите от руско държавно предприятие, напук на клетвите на политическото ръководство на МО за скъсване на зависимостта от Русия. Как всичко това ще развие във времето е трудно да се прогнозира, но да не стане като на циганска сватба, където всички знаем колко струват обещанията.

Галерия от днешното събитие.

Свързани теми

Предишна публикация
Облитане на МиГ-29 с полски РД-33 (галерия)
Следваща публикация
Министър Лукарски: Не съм чувал за изтребители
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню