Министър Ненчев: Имаме седем изправни МиГ-29

4 прочитания

„В момента разполагаме със седем изправни машини МиГ-29 и техният брой непрекъснато ще се увеличава”, това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю, публикувано в днешния брой на вестник „24 часа”.

В интервюто министър Ненчев заявява още, че договорът с Полша за ремонт на шестте двигателя РД-33 се изпълнява качествено и в срок, като се готви и втори договор, в рамките на който ще се модернизират част от наличните МиГ-29 с авионика по НАТО-вски стандарти. Не става ясно каква ще е цената на подобен проект и как той ще съжителства с проекта за покупка на нов изтребител.

Министър Ненчев отново отрече, че ще купува двигатели за МиГ-29 от Русия, но не дава ясно обяснение от къде ще дойдат те:

„Няма да купуваме от Русия. Поръчката ще е за страни от НАТО и ЕС, защото добре знаете, че спрямо Русия са в сила санкции. Наше проучване показа, че нови неизползвани двигатели има в страни от НАТО и ЕС”, обяснява министърът.

„Де факто с тези двигатели, които са с много по-голям ресурс, не само че не се обвързваме отново с Русия, а обратното – пилотите ни ще летят повече и няма да се налага да прибягваме до чужда помощ за ремонти”, разяснява военният министър. Тук трябва да се отбележи, че междуремонтния ресурс на моторите РД-33 серия 2 е 350 часа, независимо колко нови са те.

Министърът съобщава, че до края на март се очаква становището на специалната комисия, която проучва възможностите за доставка на нов съвременен изтребител. Комисията щяла да представи концепция какъв тип самолет е най-подходящ за нашите ВВС.

Министър Ненчев гарантира, че ще има конкурс за доставка на новия изтребител и заяви следното за съвместното изпълнение на мисията „ер полисинг”:

„До тези съвместни патрули вероятно изобщо няма да се стигне. Нито пък е имало някакъв натиск от страна на НАТО за промените в закона за отбраната, както се говори. Сравненията с прибалтийските страни са неуместни, защото те нямат свои ВВС. Но защо да не използваме за съвместни дежурства натовски изтребители, които идват за учения в наши авиобази?! Все пак 1 час полет струва 60 000 лв.”

Трябва да се отбележи, че в мотивите за промяна на ЗОВС в частта му за охрана на въздушното пространство е посочено, че това се налага във връзка с решение на НАТО.  

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал-майор о.р. Петров: Командването на ВВС само носи риска по МиГ-29
Следваща публикация
НАТО ще може да разполага безпилотни самолети в страната
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню