Помощник държавния секретар на САЩ обсъди с МО модернизацията на ВВС

2 прочитания

Помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд се срещна с министър на отбраната Николай Ненчев днес, 19 януари 2016 г. Това съобщиха от МО, като посочиха, че двамата са обсъждали модернизацията на ВВС.

В рамките на срещата били обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани със задълбочаване на сътрудничеството както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО. Акцент беше поставен върху възможността за модернизация на Въоръжените сили на Република България, в частност на ВВС. Това се казва в съобщението на МО.

На срещата между министър Николай Ненчев и помощник-държавния секретар на САЩ присъстваха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, временно управляващият посолството на САЩ в България Мартина Стронг и военният аташе полковник Джеймс Кроухърт.

Най-вероятно са осбъждани опциите за придобиването на употребявани изтребители F-16 в рамките на проекта за модернизация на ВВС чрез покупка на многоцелеви бойни самолети. Употребяваните F-16 са една от трите сериозни опции в програмата. Другите две са употребявани Eurofighter и нови Gripen.

Вчера в свое интервю министърът на отбраната Ненчев заяви, че ръководената от него комисия ще изготви през март доклад върху опциите по проекта за нов изтребител.  

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде летище Горна Оряховица на концесия
Следваща публикация
Генерал-майор о.р. Петров: Командването на ВВС само носи риска по МиГ-29
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню