Правителството даде летище Горна Оряховица на концесия

2 прочитания

Правителството определи за концесионер на летище Горна Оряховица единствения участник в процедурата за предоставяне на концесията – Консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица”. Това стана на днешното заседание на Министерски съвет.

Срокът на концесията е 35 години. Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на концесионния договор до изтичане на 48 месеца, през който не дължи концесионно плащане. След изтичане на гратисния период той ще извършва годишно концесионно плащане в размер на по-голямата от следните две суми:

– 10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата, или – 70 000 лева без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор.

Инвестициите, които концесионерът ще извърши за срока на концесията, са в размер на 32 100 000 лева, в това число 22 400 000 лева за първите четири години от срока на концесията.

Определен е двумесечен срок, от влизането в сила на Решението на Министерския съвет, за сключване на концесионния договор. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е определен за орган, който да сключи концесионния договор; да осъществява контрол по изпълнението на концесионния договор; да представлява концедента в правоотношенията, възникнали във връзка с изпълнението на договора, с изключение на тези по прекратяването му; да представлява държавата по дела, които се отнасят до изпълнението на концесионния договор.

5 процента от собствеността на консорциума притежава държавното дружество Летище Горна Оряховица, чиито принципал е Министерството на транспорта и министър Ивайло Московски. Останалият дял е в „Кристална вода“ АД. Според публикация на „Капитал“ дружеството, което се занимава с консултантска дейност при проекти, свързани предимно с управление на водите, е с мажоритарен акционери „Кей Ар консулт“, която пък е еднолична собственост на Николай Радославов. Той от своя страна е в ръководството на „Авангардстрой“, чийто капитал се държи от ВОЛФ АД (представлявано от Румен Гайтански – Вълка) и „Волф имобилиен“.

Любопитно в случая е още, че консорциумът е създаден през октомври и е единственият участник, явил се на процедурата за концесия. Според изискванията за концесионера, поставени от държавата, той трябва да имат опит в дейности по управлението и експлоатацията на международно летище минимум пет години, да притежават техническо оборудване и да разполагат с технически лица. Тъй като очевидно „Кристална вода“ АД няма такъв опит, държавата е дала съгласието си да участва с 5% дял в новосъздадения консорциум.  

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортният министър иска европейски правила за дроновете
Следваща публикация
Помощник държавния секретар на САЩ обсъди с МО модернизацията на ВВС
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню