Транспортният министър иска европейски правила за дроновете

1 прочитания

Приемането на регламента за правата на пътниците, както и на правилата за безопасност при използването на безпилотните летателни апарати (дронове), следва да се разглеждат като основен приоритет. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на Срещата на върха по авиация на Европейския съюз, която се провежда днес, 21 януари 2016 г. в Амстердам.

Министър Ивайло Московски заяви, че договарянето на споразумения за въздушен транспорт би подобрило пазарния достъп и възможностите за инвестиции във важни задгранични пазари за авиокомпаниите в Европейския съюз. Той изрази подкрепата на българската страна към предложената външна политика за въздухоплаване и призова да бъдат сключени споразумения за авиационна безопасност и въздушен транспорт с всички държави извън Европейския съюз, които са важни за авиационния бизнес. По думите му, безопасността и сигурността в авиацията все повече ще зависят от иновациите, поради което новите системи и технологии следва да бъдат въвеждани с приоритет.

Срещата се организира под домакинството на Нидерландското председателство и се определя като едно от най-съществените събития през тази година. В мероприятието участват представители на Европейската комисия, Европейския парламент, транспортни министри, генерални директори на национални надзорни органи и представители на авиационния бизнес от 28-те държави-членки на Европейския съюз.

По време на събитието бяха дискутирани ключови аспекти от Стратегията за въздухоплаване в Европа и европейските приоритети, свързани с интелигентното регулиране, свързаността и иновациите в авиационния отрасъл.

Стратегията за въздухоплаване в Европа е стратегически документ за стимулиране на икономиката, увеличаване на промишления капацитет и укрепване на лидерската позиция на Европейския съюз на световната сцена. Стратегията предвижда преразглеждане на правилата за авиационна безопасност на Европейския съюз и провеждане на преговори за сключване на широкообхватни споразумения за въздушен транспорт с важни трети страни.

Стратегията цели европейските предприятия да запазят своята конкурентоспособност посредством инвестиции и възможности за устойчив растеж. Наличието на стабилен и ориентиран към външния свят авиационен сектор ще бъде от полза не само за бизнеса, но и за европейските граждани с това, че ще предлага повече връзки с другите части на света на по-ниски цени, при гарантиране на най-висока степен на безопасност и сигурност.  

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Попов е предложен за нов началник на отбраната
Следваща публикация
Правителството даде летище Горна Оряховица на концесия
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню