Генерал Радев: Да на съвместния „ер полисинг”, но задължително с участието на наши изтребители

5 прочитания

„Нормално е да има съвместен „ер полисинг” и ние като лоялен член на НАТО сме за създаването на всички необходими условия да го има. Но виждането на ВВС е че български изтребители трябва непременно да участват в тази задача”, това заяви командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев пред журналисти днес, 28 януари 2016 г., след представянето на годишния Анализ за дейността на ВВС през изминалата година.

„Предложили сме наш вариант за промени в член 130 от ЗОВС. Нашите виждания са прости и ясни. Стремим се към повече способности заедно с нашите съюзници от НАТО, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наши изтребители в мисията „ер полисинг”. Нормално е ние да сме водещи, когато тази задача се изпълнява на наша територия. Нашата роля трябва да е с участието на въоръжение и бойна техника, а не просто с радари, системи за комуникации и летища. Защото това също е съвместен „ер полисинг”, каза още генера Радев и допълни:

„Надявам се нашите държавни мъже да проявят един истински държавнически подход и в промените в ЗОВС ще има необходимата формулировка, която да не допуска двусмислие за съвместната мисия „ер полисинг”

 „Дори в сегашните крайно тежки условия ние не сме допускали и няма да допуснем да не може да излетим по тревога. И това въпреки ограничените ресурси и въпреки необходимостта да удължаваме сами изтеклите си ресурси.”, заяви категорично командирът на ВВС.

Генерал Радев заяви, че осигуряването на целеви 80 млн. лева е израз на загриженост и внимание от страна на правителството.

„Проблемът е, че докато се сключи второ споразумение с Полша и се сключи договор в рамките на процедура за възлагане на обществени поръчки ще мине време и тези доставки ще станат факт най-рано в началото на 2017 г., а това значи, че през тази година ние ще продължим да удължаваме ресурса на наличната техника сами”, обясни генерал Радев и каза, че това носи не само технологичен, но и организационен риск, поради повишеното натоварване на личния състав.

Командирът на ВВС заяви, че е очаквал инвестиционния проект за придобиване на нов изтребител да бъде внесен за гласуване в Министерски съвет още през октомври 2015 г., когато е станало ясно, че има заделени средства за нов боен самолет, но това не е станало факт и до днес. Генерал-майор Радев потвърди, че не е член на новата работна група, която работи по проекта и не е в течение на дейностите там.

Генерал Радев каза, че не знае от къде в Европа могат да се намерят нови двигатели за МиГ-29, но категорично заяви, че те са нужни и изрази надеждата си, че МО ще успее да ги осигури.

„Истинското решение за изтребителната ни авиация и нашата надеждност като съюзник в НАТО е придобиването на нов многоцелев изтребител и час по-скоро внасяне на този проект, защото се опасявам, че до края на годината няма да има договор и отделените целеви средства няма да бъдат използвани”, каза генерал Радев и каза, че придобиването на новия самолет е дълъг и сложен процес и неминуемо ще трябва да се използва и МиГ-29 поне до 2019 – 2020 г.

„Искам да отправя чисто човешката си и командирска благодарност на личния състав към целия личен състав, който в условията на силно ограничени ресурси успя да изпълни всички задачи поставени от висшето военно и политическо ръководство на МО.”, каза още генерал-майор Радев.  

Свързани теми

Предишна публикация
Комисията по отбрана отхвърли всички предложени промени в ЗОВС
Следваща публикация
Три предложения за промяна на ЗОВС в частта му за „ер полисинг”
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню