Комисията по отбрана отхвърли всички предложени промени в ЗОВС

4 прочитания

На днешното си заседание Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли всички предложени от депутати промени в проектозакона за изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) касаещи охраната на въздушното ни пространство и така той отива практически непроменен за гласуване на второ четене в пленарна зала.

Депутатите членове на Комисията по отбрана разгледаха днес четири предложения за промяна в ЗОВС, които са постъпили между първото и второто четене.

Едно от предложенията идваше от група от депутати от БСП и Красимир Каракачанов (ПФ), което предвиждаше съвместната охрана да не се извършва с държави, които имат обща граница с България. Друго предложение от депутата Кристиян Вигенин гласеше, че съвместната охрана може да се извършва само с държави, които са едновременно членове на НАТО и ЕС. Третото предложение идваше от група депутати от БДЦ, което предвиждаше записване в закона на българското върховенство в операциите по съвместен „ер полисинг”.

Ангел Найденов от БСП внесе четвърто предложение, според което да бъде ясно записано, че съвместното патрулиране или изпълнение на задачите по „ер полисинг” означава изпълнение с водеща роля – на техника, въоръжение, екипажи от българската армия. Допълнително дава тълкувание в допълнителните разпоредби какво означава водеща роля: Това е фактически преимущественото използване на екипажи, и на въздухоплавателни средства от българската армия.

Всички предложения, обаче са били отхвърлени при гласуването в Комисията по отбрана и на второ четене ще бъде вкаран практически непроменен текста, който предвижда охраната на въздушното ни пространство да се извършва от българските ВВС самостоятелно или съвместно със съюзни държави, но без дефиниция на „съвместно”

„Общото, което мога да кажа, че се придържаше по текста на вносителите цялата ни комисия и много малки редакционни поправки бяха извършени“, каза председателят на комисията Михо Михов, цитиран от БГНЕС. Лично според него трябва да се изясни какво точно е „съвместност и на какво ниво“ и припомни, че позицията му и на първо четене в зала е била, че такъв тип закони трябва да бъдат предварително подготвени с наредбите, инструкциите на подзаконово ниво, за да не сгрешим с текстовете в закона.

Очаква се проектозаконът да бъде гласува на второ четене през февруари.  

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС определиха 2015 г., като предизвикателна и динамична
Следваща публикация
Генерал Радев: Да на съвместния „ер полисинг”, но задължително с участието на наши изтребители
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню