Три предложения за промяна на ЗОВС в частта му за „ер полисинг”

3 прочитания

В Комисията по отбраната в парламента са постъпили три предложения за промяна в законопроекта за изменения на ЗОВС (Закон за отбраната и въоръжените сили) в частта му за съвместната охрана на въздушното ни пространство. Комисията ще гледа предложенията днес, 28 януари 2016 г.

На 14 януари 2016 г. депутатите приеха на първо четене със 122 гласа „за“, 41 „против“ и 1 „въздържал се“ промените в ЗОВС, които позволяват охраната на въздушното пространство на България да се извършва и съвместно със съюзна държава. Тези промени касаят най-вече член 130 от ЗОВС, който в момента гласи:

„Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява  от Българската армия”

Според гласуваните на 14 януари промени в закона въпросния член ще гласи следното:

„Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.”

Първото предложение е постъпило на 15 януари и идва от народните представители Валери Жаблянов, Емил Райнов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Иван Ибришимов, Георги Гьоков, Манол Генов, Георги Анастасов, Жельо Бойчев, Атанас Зафиров, Красимир Каракачанов и Драгомир Стойнев, всички те от БСП, без Каракачанов, който е съпредседател на ПФ.

Предложението им за промени в член 130 на ЗОВС гласи:

„Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили  на съюзнически държави, който нямат обща граница с Република България.”

Другото предложение, което е постъпило на 20 януари идва от бившия външен министър Кристиян Вигенин (БСП). Неговото предложение за промени в член 130 гласи следното:

„Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили  на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и Европейския съюз.”

Последното предложение постъпило на 21 януари е на депутатите Светлин Танчев, Георги Ковачев, Стефан Кенов и Христо Тодоров от БДЦ. Тяхното предложение за промяна на член 130 е следното:

„Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили  на съюзнически държави, подчинени на Българската армия.“

В това предложение са заложени и няколко други промени, които целят поставянето на върховенството на България при евентуални съвместни операции.

Видно е, че предложението на групата депутати от БСП и Красимир Каракачанов, както и предложението на Кристиян Вигенин целят основно елиминиране на възможността охраната на въздушното ни пространство да се осъществява от Турция.

Нито едно от трите предложения не отчита притесненията на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. Ето какво каза той в телевизионно интервю ден след гласуването на първо четене на промените в ЗОВС:

„Не съм юрист, но знам, че един закон е добър, когато недопуска двусмислие. В този вид на промените в ЗОВС се допуска такова двусмислие. Там е записано „самостоятелно и съвместно” за охраната на въздушното ни пространство. Силно се тревожа от липса на дефиниция на думата „съвместно”. Мисията „ер полисинг” е много сложна и има различни подсистеми и компоненти – система за наблюдение, система за предаване на информацията, пунктове за командване и управление, система от летища и логистика и накрая острието – изтребителите и екипажите им. Така формулиран закона допуска съвместното ни участие да е с наземните компоненти, а изтребителите и летците да идват от друга държава.”

Комисията по отбрана може да подкрепи едно от предложенията или да отхвърли всички тях. Дори и отхвърлени, те пак ще минат през гласуване в пленарна зала при второто четене на промените в ЗОВС, което се чака през февруари.  

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Радев: Да на съвместния „ер полисинг”, но задължително с участието на наши изтребители
Следваща публикация
Ryanair пуска още две линии до София
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню