ВВС определиха 2015 г., като предизвикателна и динамична

11 прочитания

Днес, 28 януари 2016 г., ВВС проведоха традиционния Анализ за дейността си през изминалата 2015 г. Ето какви са основните акценти от изнесения от командира на ВВС анализ.

Организационно изграждане и личен състав

През второто полугодие на 2015 г. се засилва тенденцията за напускане по собствено желание от всички категории военнослужещи. Задълбочаващият се дефицит от специалисти в някои области увеличава риска от загуба на приемственост.

Наложително е въвеждането на програми за повишаване на социалния статус на военнослужещите и приемане на предложенията на командването на ВВС за компенсиране чрез заплащане на положения труд за изпълнение на възложени задължения извън установеното служебно време и за прием на сержанти и офицери от цивилни граждани с висше образование, се казва в анализа.

Оптимизиране на авиационното образование В резултат на настойчивостта на ВВС, за първи път от 2002 г. курсантите за ВВС започнаха да се обучават в Долна Митрополия още от първия семестър.

С подкрепата на Щаба на отбраната и в резултат на конструктивния диалог с ръководството на НВУ, 2016 г. се очертава преломна за оптимизиране на военното авиационно образование. Разработените през 2015 г. нови планове и програми за обучение на курсантите ще влязат в сила през есента на тази година. Това ще доведе до чувствително увеличаване на дела на авиационните дисциплини и намаляване срока на обучение на четири години за специализация „летец-пилот”.

ВВС има изготвен проект за разкриване и акредитация на Висше военновъздушно училище,  който се надяват да бъде внесен за разглеждане в съответните институции.

Цели за способности През 2015 г. ВВС изпълняваха поетите съюзни ангажименти към НАТО в рамките на разполагаемите ресурси. Усилията основно бяха насочени към недопускане на срив в изпълнението на задачите по „ер полисинг”, както и за подготовката на формирование „Среден транспортен самолет” – C-27J Spartan за националната му сертификация. То бе сертифицирано с оценка „Mission Capable“, при отлично организирана и проведена подготовка.

Модернизацията Портфолиото от проекти на Министерството на отбраната до 2020 г. включва общо шест приоритетни проекта за ВВС.

Готовият от 2014 г. проект за инвестиционен разход за придобиване на нов основен боен самолет, не беше внесен в МС и продължава да не е внесен до този момент. Това драстично намалява възможността за сключване на договор през 2016 г. и усвояване на отпуснатите от правителството целеви средства.

Очертава се тревожно закъснение за сключване на второ междуправителствено споразумение с Полша за интегрирана логистична поддръжка на МиГ-29. С цел минимизиране на риска в осигуряването на изтребителите ни, по предложение на командването на ВВС се разработиха необходимите документи за процедури за доставки по Закона за Обществените поръчки. Същите се очаква да стартират в края на този месец. Проведени учения и тренировки Те са основен и най-важен етап от подготовката на личния състав на ВВС. Проведените национални и международни учения целяха повече реализъм, подобряване на взаимодействието и усвояване на нови тактики, техники и процедури. Придоби се безценен опит и нови видове подготовки. Част от коалиционните тренировки бяха съчетани с национални задачи. Това доведе до икономия на ресурси и до повишаване на оперативната съвместимост.

Военновъздушните сили участваха в пет национални и 16 международни учения. За сравнение през 2014 г. броят им беше шест национални и 12 международни учения.

Учението „Шабла 2015” Най-мащабното за годината учение на Българската армия „Шабла 2015” беше проверка на активните средства за ПВО, сглобеността на бойните разчети и екипажите, както и цялата система за командване и управление. По време на стрелбите бе демонстрирана изключителна динамика с редуване на действията на авиацията и зенитно-ракетните войски.

За първи път се проведе стрелба с артилерийско въоръжение с МиГ-29 по малоразмерна, малоскоростна, нисколетяща въздушна цел.

За първи път се проведоха успешни стрелби със ЗРК Куб  по мишена МАБ-В755.

За пръв път екипажи на самолети L-39, Су-25 и вертолет Ми-17 изпълниха бойни стрелби по надводни мишени, разработени във ВВС. Това бяха първите стрелби на младите пилоти от интензивната летателна програма по морска цел с НУРС и оръдие, при които те постигнаха отлични резултати и доказаха безапелационно предимствата на новия модел на подготовка, стартирал през ноември 2014 г.

Бойно дежурство Въпреки изтеклия ресурс на авиационната техника, намалелия брой дежурни летци и опасно малкия нальот, командването на 3-та авиобаза Граф Игнатиево успя да мобилизира личния състав за успешно изпълнение на приоритетната задача по охрана на въздушното пространство, като не беше допуснат провал или отказ на нито една от назначените мисии.

През 2015 г. двойно нараснаха действията по цели, влетели без полетен план в контролираното въздушно пространство и зоната ни на отговорност в Интегрираната система за ПВО на НАТО. Нарасна и броят на трансграничните операции с Румъния и Гърция – доказателство за усъвършенстване на взаимодействието с нашите съюзници.

Подготовка на авиацията Подготовката на авиацията през 2015 г. включваше качественото и безпроизшествено изпълнение на основните и допълнително възникналите задачи, приоритетното провеждане на подготовката за носене на бойно дежурство по мисията „ер полисинг” и дежурствата за аварийно-спасително осигуряване, заедно със съхраняването, поддържането и повишаването на нивото на летателната подготовка.

Липсата на яснота за ресурсната осигуреност превърна планирането на летателната подготовка за 2015 г. в истинско предизвикателство. Това амбицира ръководещия летателен състав за залагане и постигане на максимално възможните цели в условията на ограничени ресурси.

Благодарение на силната мотивация за полети и усилията на състава на всички нива, ограничените ресурси се използваха рационално и се постигна висок процент на изпълнение на планираните летателни часове (нальот). Основната причина за неизпълнението на нальота в пълен обем бе липсата на изправна авиационна техника и недостатъчните и неритмични доставки на авиационно гориво.

Най-голям нальот и разнообразие на задачите бе постигнат в 24-та авиобаза Крумово при ефективно планиране и използване на наличната техника, въпреки че нальотът е далеч под елементарно необходимия за вида на изпълняваните задачи.

Учебната авиационна група Долна Митрополия продължи възходящата тенденция на увеличаване на нальота, който през изминалата година е най-висок за последните 10 години.

Подготовката и участието в учения, съвместни подготовки и тренировки и обществената необходимост от изпълнение на специални полети, осигуриха нарастване на нальота в 16-та транспортна авиационна група Враждебна.

На обезпокоително ниско ниво остава нальота в бойната авиация: в 3-та авиобаза Граф Игнатиево – поради хронична липса на изправна техника и в базата за предно разполагане Безмер – главно поради липса на гориво.

Въпреки, че поради ресурсна неосигуреност е налице известно намаление на цялостния нальот спрямо 2014 г., ясно поставените цели и настойчивостта в тяхното изпълнение осигуриха ръст в броя на задачите по бойно използване, в броя на летците с присвоена по-висока степен на класна специалност и най-обнадеждаващото – в броя млад летателен състав, придобил високи способности и готов за приучване на боен самолет и осигуряване на приемственост.

През 2015 г. продължи успешното реализиране на започналата през 2014 г. дълбока трансформация в летателното обучение. Програмата за интензивна летателна подготовка се оказа изключително успешна. Базовите подготовки бяха пренесени на учебно-бойни платформи с ниски експлоатационни разходи, което гарантира бързо и ефективно достигане на високо ниво на подготовка, съобразена с новите, много по-високи изисквания за приучване на изтребител.

Аварийно-спасителна подготовка През изминалата година подготовката на летателния състав се усъвършенства и допълни с цел повишаване на способностите за оцеляване. Предвид нарасналата важност на черноморския регион и броя полети над море, се проведе съвместно с ВМС пълноценен курс за оцеляване на катапултирали пилоти в морска среда по специално разработена от ВВС учебна документация и съвременна програма.

Безопасност на полетите Запазва се тенденцията от последните години, преобладаващата част от авиационните произшествия да са следствие от откази на авиационната техника. Основни причини за това са експлоатацията на техника в края на техническия ресурс или удължен такъв и преминаването на обслужване по техническо състояние.

Допуснатият сериозен инцидент със самолет Pilatus РС-12 разкри слабости в планирането, организацията, ръководството и координацията на полетите при изпълнение на задачи на чужди летища. Това наложи задълбочен анализ и вземане на мерки за усъвършенстване на организацията на летателната дейност и на нормативната база.

Запази се положителната тенденция за увеличаване нальота на авиационно произшествие. През миналата година той е 208 часа – с 10 часа повече от 2014 г.

Формированието, което не допусна нито един инцидент, демонстрирайки висока мобилизация, бе базата за предно разполагане Безмер, въпреки че работи при едни от най-тежките условия за годината – изцяло работа на чуждо летище с пътувания и проблемни битови условия, полети с изцяло удължен ресурс на техниката, участие в почти всички учения, реални стрелби и бомбопускания и то с новоприучени летци.

Зенитно-ракетни войски 2015 г. беше динамична и изключително натоварена за зенитно-ракетните ни войски. Те участваха успешно и ползотворно в организацията и провеждането на всички учения на ВВС, с множество задачи в реална и напрегната обстановка срещу опитен „противник”. Това повиши от една страна уменията на командирите за вземане на бързи и точни решения и от друга – подготовката на разчетите за работа в условията на сложна въздушна обстановка и радиоелектронни смущения. Усъвършенства се способността за работата на личния състав в международна среда. Безапелационен успех бяха проведените стрелби на “Шабла 2015”.

Радиотехнически войски Радиотехническите формирования надеждно осигуряваха ежедневната летателна дейност, всички реални и тренировъчни мисии на дежурните сили и средства и всички национални и международни учения и тренировки.

През годината беше съхранено достигнатото ниво по основните видове подготовки на личния състав oт РТВ и се повиши натренираността за бойна работа в условия на радиоелектронно противодействие.

Въпреки липсата на финансови средства и   резервни   части, радиолокационната техника се поддържаше в техническа изправност и не се допусна прекъсване на бойното дежурство, благодарение на високата отговорност и професионализъм на личния състав.

Авиационна техника и въоръжение Изтичането на техническия ресурс на авиационната техника щеше да доведе до невъзможност ВВС да изпълняват важни задачи, включително носенето на дежурство по  “ер полисинг”. Благодарение на проявеното високо чувство на отговорност и усилията на инженеро-техническия състав от командването и от авиационните бази и с помощта на Института по отбрана, бе удължен ресурса на голяма част от авиационната техника и въоръжението. Реализира се икономически ефект от десетки милиони левове.

Тези дейности водят до повишен риск не само по чисто технически причини, но и поради допълнителнатата ангажираност на инженеро-техническия и осигуряващия състав с несвойствени дейности и откъсване от преките им задължения по осигуряване на полетите.

Професионализмът на инженерно-техническия състав не само не допусна прекратяване на изпълнението на основни за ВВС задачи, но и осигури качествени и безаварийни полети.

Принос към националната сигурност в мирно време Българските ВВС активно се включиха при изпълнение на задачи в помощ на населението. Вертолетната авиация извърши 11 задачи по гасене на пожари, две по търсене и спасяване, пет при помощ в тежки зимни условия и други задачи, свързани с овладяване на миграционния поток към страната. Самолети C-27J извършиха 12 животоспасяващи полета, транспортирайки по въздуха медицински екипи и органи за трансплантация.

Благодарение на високия професионализъм и бързите, точните и навременни действия на екипажите ни, бяха спасени човешки животи и се ограничиха редица щети.

2016 година – максимална мобилизация за изпълнение на задачите и запазване на здравето и живота на личния състав Най-важната задача пред ВВС е да съхраняването подготовката на личния състав и изправността на техниката за изпълнение на основните задачи, особено по отношение на бойното дежурство и аварийно-спасителното осигуряване.

Тази година отново ще бъде белязана с риска от полети с авиационна техника с удължен ресурс. Въпреки осигуреното значително целево финансиране и очакваните междуправителствено споразумение с Полша и процедури по ЗОП за логистична поддръжка на МиГ-29, доставки и ремонти могат да се очакват най-рано в началото на 2017 г. Това означава неизбежна необходимост от нови удължавания на ресурса на двигатели и други агрегати – както за МиГ-29, така и за друга авиационна техника, които ще се извършват изцяло от личния състав на Военновъздушните сили.

Отпуснатите допълнителни финансови средства за ВВС през 2016 г. са израз на внимание и загриженост от страна на държавното ръководство към българските Военновъздушни сили и са само началото на интензивен модернизационен процес. Нещата ще започнат да се подобряват чувствително. Но първите резултати ще са налице в началото на 2017 г. Тази година ще остане критична по отношение на водене на безпроизшествена летателна дейност и бойна подготовка. Затова от ръководителите и командирите на всички нива се изисква максимална мобилизация за осигуряване на безаварийно изпълнение на задачите и запазване на здравето и живота на личния състав.  

Свързани теми

Предишна публикация
МО пак оглежда за употребявани F-16 в САЩ и Португалия
Следваща публикация
Комисията по отбрана отхвърли всички предложени промени в ЗОВС
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню