МО пак оглежда за употребявани F-16 в САЩ и Португалия

3 прочитания

Членове на комисията на военното министерство, която работи по придобиването на нов боен самолет за ВВС, сред които и заместник-министър Димитър Кюмюрджиев, са на посещение в САЩ и Португалия за да се запознаят с възможностите за придобиване на употребявани изтребители F-16. Това съобщиха източници на АЕРО.

Според два независими източника, през тази седмица офицери от авиацията, които са членове на комисията, ръководена от министъра на отбраната Николай Ненчев, са на посещение в Португалия. Основната им задача там е да проучат възможностите за доставка на употребявани F-16 чрез местните ВВС и авиоремонтна промишленост.

В същото време заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев е на посещение в САЩ. Визитата бе официално обявена от МО, от където заявиха, че основна тема на разговорите му там е модернизацията на въоръжените ни сили. В съобщението, обаче не се казва, че заедно с Кюмюрджиев в САЩ вероятно е и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Такава неофициална информация получи АЕРО, но не успя да я потвърди.

Основна задача на двамата, които са заместник-председатели на комисията за новия изтребител, е да се запознаят с възможностите за придобиване на употребявани F-16 от запасите на САЩ. По-късно през седмицата в Щатите ще пристигнат и офицерите, които са на посещение в Португалия.

В края на декември 2015 г. новосъздадената комисия под председателството на Ненчев е започнала да разпраща запитвания до различни страни за възможностите им за доставка на изтребители. Явно в момента комисията се опитва да види дали е възможна схема за придобиване по подобие на тази, лансирана в края на 2012 и началото на 2013 г. А именно, микс от употребявани F-16 от Португалия и САЩ, които преминават ремонт и модернизация в португалските авиоремонтни заводи OGMA.

Посещението на членове на комисията за новия изтребител идва по-малко от две седмици след, като в България бе помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Тогава тя се срещна с министър Ненчев, като по официална информация двамата са обсъдили модернизацията на ВВС.

Според изказвания на военния министър до края на март 2016 г. подчинената му комисия трябва да излезе с доклад по въпроса за придобиването на нов изтребител, който да се предаде за одобрение от Министерския съвет. Естеството на този доклад не е известно, но може да варира от банално изброяване на възможните нови изтребители за България, до директно посочване на модел и доставчик, с който да се водят преки преговори.

Източниците на АЕРО заявяват, че в последните месеци има сериозна активизация на кръговете, които лобират за покупка на употребявани F-16. В интервю за вестник „24 часа” министър Ненчев гарантира, че по новият изтребител ще бъде избран с конкурсна процедура, но нагласите по етажите на МО явно са обратните.

Няма яснота дали членовете на комисията за новия изтребител ще посетят и други страни, които могат да предоставят нови или употребявани изтребители за България. Източниците на АЕРО заявяват, че в момента нямало конкретни планове за други задгранични посещения.  

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ненчев: Съюзническите самолети ще гарантират, че можем да реагираме при по-сложни атаки по въздух
Следваща публикация
ВВС определиха 2015 г., като предизвикателна и динамична
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню