Откриха модернизираното летище Безмер

106 прочитания
Бат Люци

Днес, 27 март 2016 г., в авиобаза за предно разполагане Безмер се проведе тържествено откриване на новопостроените и ремонтирани инфраструктурни обекти на летището. Те са резултат от проектите „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане“, „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети“ и „Осигуряване на карго терминал“. 

Минути преди началото на официалната церемония командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев се обърна към личния състав на авиобазата:

„Заставам пред вас не само да ви поздравя с модернизацията на летището, а и да ви благодаря. Защото в продължение на две години работехте при крайно трудни условия. Две години, изпълнени с предизвикателства, риск и стоицизъм. Въпреки малобройния личен състав, вие успяхте да създадете необходимите условия за работа по модернизацията на летището, като успоредно с това провеждахте активна летателна дейност на друго летище. Участвахте във всички учения, усъвършенствахте подготовката си и поразихте всички заповядани цели. Понякога работехте на предела на възможностите и въпреки това не допуснахте нито един инцидент. Доказахте, че там, където има истински патриотизъм, висока мотивация и силен дух, няма непреодолими препятствия! За всичко това ви благодаря! Честито завръщане у дома, Безмерци!“

На церемонията днес в авиобаза Безмер присъстваха министър-председателя Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев, министърът на транспорта Ивайло Московски, заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия, представители на местната изпълнителна власт, ветерани от ВВС.

И трите проекта са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 – 2016 г. Инвестицията е в размер на 62 364 925 лева (без ДДС) – от тях 7 387 000 лева идват по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева – от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Замисълът за модернизацията на авиобазата датира от 2003 г., и днес, 13 години по-късно, тя вече е факт.

Така авиобаза Безмер вече разполага с писта с ново асфалтово покритие и удължение, и изцяло ново светотехническо оборудване. Сега пистата има дължина 3 000 m (преди е била 2 500 m) като в двата ѝ края са направени места за обръщане на тежки транспортни самолети с дължина 150 m. Широчинатана пистата е 60 m., като има изградени две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за военнотранспортни самолети тип С-5 и С-130 (или техните еквиваленти), с обща площ 133 150 m2 с бетонова настилка. Те се свързват с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране, която също има странични ивици за безопасност.

Изградени са още карго терминал (давa възможност за разтоварване на самолети с работещи двигатели или за работа с дискретни товари), с площ 11 800 m2, бетонова настилка и мостово съоръжение, както и с осветление, осигуряващо пълноценна работа през нощта. Карго-терминалът е с общо площ 11 800 m2 и има стени от земен насип, облицовани от вътрешната страна с бетонови панели. Предвидено и изграждане на изцяло нов склад за гориво-смазочни материали.

Първата от новопостроените стоянки е с площ 58 850 m2 и може да приема до 12 транспортни самолета от среден клас (типичен представител е С-130 Hercules), а другата е с площ 64 300 m2 и може да приема до три броя тежки самолети (типичен представител С-5 Galaxy).

В същото време, модернизацията на авиобазата не е засегнала нито една от сградите, използвани за административни, оперативни и технически нужди от авиобазата, като например щаба, хангарите на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт, ескадрилните сгради и командно-диспечерския пункт.

Днес в авиобазата прелетяха първите щурмови самолети Су -25, които от април 2014 г. бяха временно базирани в Граф Игнатиево – това са спарките с бордни номера 002 и 017, и бойните самолети с бордни номера 240 и 246. Водач на групата беше майор Радостин Люцканчев.

Въпреки тържественото откриване, в базата трябва се извършат множество довършителни работи по новите обекти, защото на 100% е завършен само карго-терминалът. Възстановяването на редовните полети на Су-25 в Безмер ще стане факт чак след щателно почистване на пътеките за рулиране, стоянките на самолетите и пистата, и това се очаква да завърши най-рано през втората половина на април.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

 

Свързани теми

Предишна публикация
Директорът на ГВА бе уволнен
Следваща публикация
Правителството даде зелена светлина за придобиване на нов изтребител
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню