Министър Московски: В ГВА има лошо управление, а не корупция

18 прочитания

Няма данни за корупция в ГД „ГВА”, а причината за уволнението на директора на администрацията е лошо управление. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски днес, 25 април 2016 г.

Единствената причина, поради която освободихме Цветков е слабост в административните си функции на такъв ръководител и допълнителни да кажем недобра финансова дисциплина в агенция. Считаме, че в ГД „ГВА“ има допуснато, заради личностни взаимоотношения, оголване и допускане на намаляване на експертния капацитет на определени дирекции”, каза министъра на транспорта.

Според Московски през годините имало сигнали за корупция, но проверките по тях не установили никакви реални нарушения.

Московски каза още, че замяната на Цветков е била ясна от две – три седмици, но не е ставала факт, тъй като се е търсил човек за поста директор на ГВА.

В петък досегашния директор на ГВА Минчо Цветков бе уволнен. По официалното обяснение на транспортното министерство, това бе направено заради сигнали в дейността на ГВА. Няколко часа по-рано депутатът от ДСБ изнесе информация за сериозни нарушения в дейността на ГВА.

Междувременно днес се проведе среща между заместник-министъра на транспорта Антон Гинев, новия главен директор на ГВА Иван Иванов и представители на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

Председателят на АБА Светослав Станулов е заявил по време на срещата, че авиационният бранш недоумява как е възможно да бъде представяна пред медиите недоказана информация за назначаването на неправоспособни пилоти в българските авиокомпании. По думите му, нормативните документи и технологията за планиране и провеждане на полети в търговския пътнически и товарен авиотранспорт, изключват подобна възможност. Станулов каза още, че към момента не са им известни случаи за авиокомпании и пилоти без наличие на лицензи или с неправомерно издадени такива. Той призова всеки, който разполага с подобна информация да я предаде на компетентните органи, които да направят проверка и да обявят резултатите от нея.

Представителите на бранша припомниха, че редът и изискванията за лицензиране на авиокомпаниите и пилотите е описан в европейското законодателство, което се спазва от българския авиационен бизнес и от администрацията. Контролът по тези процедури е двустепенен и се извършват периодично от ГВА, както и от Европейската агенция по авиационна безопасност, поради което е недопустимо без доказателства да се уронва имиджа и доверието в българските авиокомпании и пилоти.

Експертите припомниха, че пилотите два пъти в годината минават тренировка за поддържане на подготовката и проверка на пилотските умения. Всичко това води до заключението, че е практически невъзможно да бъдат допуснати в системата неквалифицирани и неподготвени пилоти.

По време на срещата беше договорено да бъде създаден Консултативен съвет в авиационната област, който да подпомага работата на ГВА. В Консултативния съвет ще участват специалисти от авиационния бизнес, както и експерти от администрацията. Основните функции на съвета ще бъдат свързани с подпомагане на дейността на ГВА, участие в разработването на нормативни промени и съдействие при решаването на актуални въпроси в областта на гражданската авиация.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair стартира полети София – Лондон
Следваща публикация
Генерал Радев: Едва ли тази година ще има договор за нов изтребител
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню