Генерал Радев: Едва ли тази година ще има договор за нов изтребител

3 прочитания

Купуването на нов изтребител е сложно нещо и не виждам, как това ще стане през тази година. Трябва да сме реалисти и най-вероятно средствата, които държавното ръководство отдели за стартиране на този проект няма да могат да се усвоят”, това заяви генерал-майор Румен Радев, в днешното си интервю по Канал 3.

„Процесът на избор, на договаряне, на доставка на нов изтребител изобщо не е лесен. Той е много трудоемък и продължителен във времето, като е съпътстван с много дейности и координация между много ведомства. Никъде по света не се казва „хоп” и да се купи изтребител веднага”, каза командирът на ВВС.

Генерал Радев обясни, че сега на ход е парламента, който трябва да одобри проекта за инвестиционен разход, в който има ясно формулирана оперативна, финансова и времева рамка.

Едва след това министърът на отбраната получава мандат за избор. Тогава и могат да се изпратят запитвания за даване на оферта до потенциалните доставчици, като Радев заявява, че това е един много сериозен документ.

„Минимум три месеца е срока за отговор, но със сигурност ще се иска удължаване”, уточнява генералът.

Според него, едва след получаването на отговорите ще имаме реални данни за способностите на кандидатите и за цените. Тогава ще започне оценката на офертите съгласно методиката за оценяване.

„Изборът няма да е лесен, но следва най-сложната част според мен – подготовка на договора с избрания кандидат. Това е сложен и обемен документ, а и той най-вероятно няма да е един. Ще има договор за самите изтребители, договор за въоръжението, договор за офсета, ако се предвиди такъв”, информира Радев и заключва, че няма как всичко това да се направи през 2016 г.

Командирът на ВВС поясни, че има гъвкави схеми за плащане и то за продължителен период от време и не трябва да се мисли, че тези 1,5 млрд. лева ще се излеят наведнъж.

Генералът каза още, че в момента се разглеждат само три варианта – употребявани F-16, употребявани Eurofighter и новопроизведени Gripen.

„Ние не сме максималисти и отчитайки финансовите възможности на страната сме реалисти”, отбеляза Радев, но отказа да назове свой фаворит и само заяви, че би му се искало ВВС да летят на чисто нови самолети.

Той потвърди, че първият етап на проекта за нов изтребител ще е на стойност 1,5 млрд. лева и ще включва покупката на осем или повече изтребителя, обучение на персонал, оборудване за поддръжка, системи за планиране и анализ на мисиите, и въоръжение.

„Това не е проект на ВВС, не е проект на МО, това е проект на България. Този проект е призван да запълни един огромен дефицит от способности в нашите въоръжени сили, да гарантира въздушния ни суверенитет, да гарантира териториалната цялост на страната, да гарантира съвместимостта с нашите съюзници и при определени условия, този проект може да допринесе за едно съществено икономическо развитие на страната под формата на офсетни програми и индустриално сътрудничество”, каза още генерал Радев.

„За този проект не само, че ще се даде, но и може да се вземе много. Въпрос на държавническо мислене и настойчива политика е да се подходи така, че при една сделка за нов изтребител да се получи и сериозна насрещна инвестиция в високотехнологичната индустрия”, отбеляза командирът на ВВС.

Генерал Румен Радев не пропусна да отбележи, че по проекта за нов изтребител има забавяне. Проектът за инвестиционен разход е отлежавал почти две години

„Определено се закъсня, но дано се окажа лош пророк”, каза той.

“Абсолютно важно е, не само за нас, а за българското общество, да имаме равнопоставеност на кандидатите и прозрачност на процеса на избор. Само така ще постигнем най-добри условия за България”, заяви в заключение Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Московски: В ГВА има лошо управление, а не корупция
Следваща публикация
Генерал Радев: Има концепция за съвместен „ер полисинг” срещу заплащане
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню