Канада ще купи Super Hornet като временно решение

3 прочитания

Канадското правителство се е ориентирало към покупката на неизвестно количество многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornet, като временно решение за попълване на остаряващия изтребителен флот на страната. Това съобщава местният вестник The National Post.

По информация на вестника канадското правителство се е ориентирало към този ход, след като е изпаднало пред сложна дилема. От една страна е спечелило изборите с обещание да прекрати покупката на F-35 и от друга страна трябва да се направи нещо за замяна на наличните CF-18 Hornet, които са към края на жизнения си цикъл.

Покупката на неизвестното количество Super Hornet ще позволи на страната да запази бойните си възможности и да изпълнява ангажиментите си към НАТО и в същото време да отложи генералното решение по темата за покупката на F-35 с близо десетилетие.

Според The National Post Канада е взела пример от Австралия. През 2007 г. страната поръча 24 броя Super Hornet, след като стана ясно, че F-35 ще се забави, а бъдещата поддръжка на ударните F-111 е невъзможна.

Има индикации, че Boeing вече е дал оферта за продажбата на F/A-18E/F и тя е била посрещната топло от канадското правителство.

През 2010 г. Канада, която е партньор от ниво 3 в програмата JSF, официално заяви, че ще поръча 65 броя F-35A. В последствие решението бе атакувано заради непрозрачната метода на избор и обвинения за скриване на цената за придобиване и експлоатация на типа. Канадското правителство бе принудено да замрази сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия поръчва 150 броя Як-152
Следваща публикация
Пакистан преговаря за T129
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню