Пакистан преговаря за T129

3 прочитания

Пакистан и Турция преговарят за доставка на щурмови вертолети TAI T129. Това е станало ясно след среща между турския и пакистанския министър на отбраната, която се е провела в Исламабад.

„Един от най-важните въпроси между двете страни е сделката за покупка на щурмовите вертолети T129”, е заявил турския военен министър Фикри Ишък и е отбелязал, че тази сделка допълнително ще засили двустранните отношения в областта на отбраната.

Не е станало ясно за какво количество бойни вертолети преговарят двете страни.

Пакистан от доста време се опитва да замени остаряващия си флот от щурмови вертолети, който в момента се състои от около 50 броя AH-1F. Страната вече е поръчала 15 броя AH-1Z, както и четири Ми-35М. Има индикации за поръчка и на китайския Z-10. Не е ясно какви са точно плановете на пакистанските въоръжени сили и какво налага това разнообразие на щурмови вертолети.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет A129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада ще купи Super Hornet като временно решение
Следваща публикация
Казахстан планира покупката на Су-35
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню