Генерал Радев бе освободен от военна служба днес сутринта

21 прочитания

Командирът на ВВС, генерал-майор Румен Радев е бил освободен от заеманата длъжност и военна служба днес, 15 август 2016 г., сутринта. Церемонията се е провела в Щаба на ВВС в София.

На наше запитване, от пресцентъра на МО устно потвърдиха за АЕРО, че от тази сутрин генерал Радев не е Командир на ВВС. Все още обаче няма излъчено официално съобщение от военното министерство.

Генерал Радев е предал поста си на своя заместник бригаден генерал Анатолий Кръстев. От МО заявиха, че той ще трябва да изпълнява длъжността Командир на ВВС до назначаването на титуляр.

Липсва в момента официална информация дали генерал Кръстев ще бъде назначен за „изпълняващ длъжността” или „временно изпълняващ длъжността”. Източници на АЕРО посочват, че към днес сутринта това още не е било оформено документално, пораждайки известен организационен хаос. Вероятно това ще бъде изчистено в близките часове или дни.

Продължава да няма яснота и за това кой ще бъде новия Командир на ВВС.

Ген. Радев подаде рапорт за освобождаване от военна служба на 1 август 2016 г. Миналата сряда Министерски съвет предложи на президента Плевнелиев да бъде издаден указ за освобождаването на Командира на ВВС от заеманата длъжност и от служба. Още на следващия ден военният министър е издал заповед за освобождаването от днес, 15 август.

От МО явно са възприели политика на вдигане на минимален шум около освобождаването на генерал Радев. Оттам са отказали на новинарския сайт Офнюз да предоставят и рапорта за освобождаване, който генерал Радев е подал в министерството. Обяснението е, че исканият документ представлява лично изявление на физическо лице, в което се съдържат лични данни – имена, служебна позиция, кадрови данни.

Самият Радев ще даде пресконференция за реалното състояние на ВВС утре от 10,00 часа.

Това не е първия път, в който ВВС изпадат „безтегловност” по отношения на командира си. През 2002 г. тогавашният командващ генерал-лейтенант Стефан Попов бе пенсиониран и минаха няколко месеца преди да бъде назначен нов командващ на войските. Това бе генерал-лейтенант Димитър Георгиев, който обаче бе отстранен от поста след задкулисни схеми през лятото на 2005 г. Неговото освобождаване също стана гузно и при минимален шум от страна на ВВС, ГЩ и МО.

Свързани теми

Предишна публикация
30 години Су-25 на българска служба (видео)
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Ремонтираме МиГ-29 в „Авионамс”
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню