Приключи първата фаза на изпитанията на L-39NG

15 прочитания

Първата фаза на изпитанията на новия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39NG са били приключени. Това заявява производителя Aero Vodochody, цитиран от IHS Jane’s.

L-39NG, който е дълбоко развитие на добре известния L-39, има редица промени в сравнение с базовата конструкция. В рамките на първата фаза на изпитанията е бил изпитан новия двигател Williams FJ44-4M.

Първият технологичен демонстратор за програмата NG полетя на 14 септември 2015 г. и приключи с изпитателната си програма на 12 септември тази година. Новият мотор е бил изпитан в пълния височинно-скоростен диапазон на самолета, включително и при претоварвания от 8,5 единици.

Williams FJ44 не подлежи на експортен контрол, тъй като е цивилен двигател, което няма да затруднява експорта на L-39NG. Новият двигател е значително по-надежден, евтин за експлоатация и икономичен на фона на АИ-25. Освен това от Aero Vodochody изтъква проблеми с техническата поддръжка на украинския мотор.

Освен двигателя е бил изпитан и новия комплекс авионика на Genesys Aerosystems, който включва нови многофункционални цветни дисплеи и индикатор на челното стъкло.

L-39NG ще включва ново крило с резервоари в него (а не в краищата му, както е при сегашните L-39), усилена конструкция с по-голям ресурс, пет точки за окачване на въоръжение, нов фанар без предна рамка, нови катапултни кресла от клас 0-0.

Aero Vodochody планира догодина да полети с пълнокръвен прототип на новия УТС.

В момента чешката компания предлага L-39NG под две форми – новопроизведени самолети или само модернизация на съществуващите L-39 с нов двигател и авионика. Чешките ВВС (чрез държавната компания LOM Praha, която се грижи за обучението на чешките военни пилоти) вече заявиха седем модернизации. Още шест модернизации са поръчаните от частната компания Draken International, а други седем са за демонстрационния тийм Breitling Jet Team.

Aero Vodochody смета, че може да пласира около 120 броя L-39NG (както за модернизации, така и като нови самолети) в следващите пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Мексико остана без изтребителна авиация
Следваща публикация
Спряха от полети част от F-35A
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню