Мексико остана без изтребителна авиация

12 прочитания

Мексико пенсионира последните си леки изтребители Nortrop F-5E/F Tiger II с което страната остана без изтребителна авиация. Последните полети на типа са станали факт на 16 септември 2016 г. по време на парад в част на 206-годишнината от независимостта на страната.

На парада са прелетели четири броя F-5 от състава на 401-ва ескадрила на мексиканските ВВС. Това слага и край на службата на типа, която е продължила 34 години.

През 1982 г. Мексико получава 10 броя F-5E и два двуместни F-5F, които стават първите и единствени свръхзвукови изтребители, които са служили в страната. Цялата служба на типа е преминала в авиобаза Санта Лусия, която се намира в близост до столицата Мексико сити.

За повече от три десетилетия служба са загубени само два F-5E. До 2007 г. в експлоатация се поддържат 10 изтребителя, след което постепенно количеството започва да намалява и практически към момента на пенсионирането на типа в изправно състояни са били само четири самолета (по два от едноместния и двуместния вариант).

ВВС на Мексико разполагат с над 350 летателни апарата. В роля на бойни самолети се използват въоръжени УТС PC-7, PC-9 и T-6.

В дългосрочната програма за развитие на въоръжените сили на Мексико е записано, че в периода 2025 – 2030 г. трябва да бъдат налични 24 изтребителя за изпълнение на задачи по ПВО, като първите 12 могат да бъдат купени след 2018 г., но няма яснота дали този план ще бъде финансово подплатен.

През 2011 г. тогавашният мексикански президент Фелипе Калдерон внесе в конгреса на страната проект за придобиването на 12 употребявани изтребителя F-16C/D Block 30 от САЩ, но той бе отхвърлен.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия подписва за Rafale в петък
Следваща публикация
Приключи първата фаза на изпитанията на L-39NG
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню