Airbus се надява на нов общоевропейски проект за изтребител

4 прочитания

Airbus извършва предварителна работа по създаването на боен самолет от следващо поколение и се надява, че европейските държави ще се обединят и ще работят заедно по един такъв проект. Това заявява Дирк Хоке, изпълнителен директор на Airbus Defence and Space, цитиран от Agence France Presse.

„В момента работим по предварителния проект за да видим как точно ще изглежда самолета. Водим интензивни разговори с няколко европейски правителства”, заявява Хоке и уточнява, че компанията му се надява на нарастващите разходи за отбрана на европейските страни от НАТО.

Програмата в момента се нарича NGWS (Next Generation Weapons System) и според Хоке ще съдържа множество авангардни технологии.

Хоке казва, че новият самолет трябва да е пилотируем, но да работи в екип с рояк от безпилотни апарати. Според него в момента държавите държат на това бойните им самолети да са управлявани от човек.

„Не може да очакваме, че този проект може да се финансира от една единствена държава. Надяваме се, че Франция и Германия ще обединят усилията си”, казва Хоке и разказва, че през 2035 г.

Германия трябва да замени изтребителите-бомбардировачи Tornado (на снимката) и по същото време Франция също ще има нужда от нов боен самолет.

Хоке смята, че в следващите две или три години трябва да има решение за това дали ще се работи по новия боен самолет, ако ще се цели 2035 г., като дата за влизане на въоръжение.

Още в края на 2015 г. стана ясно, че Германия планира нов боен самолет, който да замени сега използваните Tornado.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува три Boeing 737 за правителствени задачи
Следваща публикация
Полша избира нови вертолети за ВМС и специалните части
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню