База КУН с нов командир

462 прочитания

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Досегашният командир, бригаден генерал Васил Лазаров, става съветник на президента на Република България Румен Радев.

Длъжността „командир“ на базата от днес ще изпълнява полковник Христо Ганецовски. При приемането на длъжността той благодари за оказаното му доверие да поеме командването на най-голямото формирование на ВВС. От името на личния състав и от свое име той увери командването на ВВС, че основите, положени от бригаден генерал Пламен Богданов и бригаден генерал Васил Лазаров, ще бъдат доразвити, а предстоящите задачи ще бъдат изпълнявани качествено и в срок.

Генерал-майор Цанко Стойков поздрави новия командир и подчерта, че заложените стандарти за подготовка на различните специалисти от Базата и подобрената гражданско-военна координация са създали условия за ефективно и безопасно използване на въздушното пространство при гарантиране на националния суверенитет.

„Изпълнението на проектите за нови 3D радарни системи и системи за командване и управление ще допринесат за повишаване на способностите и постигане на пълна оперативна съвместимост със страните от Алианса“, каза още командирът на ВВС.

След размяната на подписи двамата командири си размениха подаръци и бяха сърдечно поздравени от всички присъстващи.

Полкownik Христо Ганецовски е роден в гр. Червен бряг на 6 януари 1967 г. Средното си образование завършва в ССВВУ „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 1986 г. по специалност „Експлоатация и ремонт на летателните апарати“. През 1992 г. завършва с отличен успех ВВВУ „Г. Бенковски“ – Д. Митрополия като пилот-инженер за ВВС и започва кариерата си като пилот-изтребител в авиобаза – Габровница. Преминал през всички основни командни длъжности за летателния състав от ВВС, като през 1995 г. е бил назначен за командир на летателна ескадрила. Военна академия „Г.С Раковски“ завършва през 2002 г. и до 2013 г. е на различни щабни длъжности в кПВО и ВВС, свързани с организацията и контрола на летателната работа и е получил сертификат за оценител в област „Операции“ по програма TACEVAL. В работните органи на НАТО е бил национален представител в Комитета по ПВО и ПРО и Направляващия комитет по Командване и управление. През 2014 г. след дипломиране във факултет „Национална сигурност и отбрана“ на ВА „Г.С Раковски“ е назначен като зам.-командир на Базата за командване, управление и наблюдение. Поддържа летателната си подготовка на самолети МиГ-29УБ и РС-9М.
Женен с един син. Владее английски, френски и руски език.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Петров пое командването на авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари
462 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Меню