Издадоха биографията на Асен Йорданов писана от сестра му

4 прочитания

За първи път в България бе издадена биографията на забележителния Асен Йорданов. Автор на творбата е неговата сестра Милка Маркова. Книгата излиза благодарение на председателя на Българската аерокосмическа агенция професор д.т.н. генерал-майор (о.з.) Борис Бонев.

Книгата озаглавена „Асен Йорданов и авиацията”, която излезе от печат преди броени дни, е фактически трето издание на книгата. Първото издание е на български от 1995 г. Тогава книгата е издадена в Париж. През 1998 г., година след смъртта на Милка Маркова излиза и второто допълнено издание, което е на английски и е под редакцията на синът ѝ Жорж Марков-Тотев.

Новото издание е съставено от инж. Пламен Антонов и е възможно най-пълното. То е под общата редакция на професор Бонев и съдържа десетки илюстрации, някои от които се публикуват за първи път. Към изданието има 160 разяснителни бележки под линия, които дават допълнителна информация и контекст на написаното от сестрата на видния авиатор.

Изданието върви с четири предговора. Единият е на съставителя инж. Антонов, другият е на авторката, а останалите два са на двамата живи племенници на Йорданов – Жорж Марков-Тотев и Петър Атанасов.

В книгата сестрата на Асен Йорданов се опитва достатъчно успешно да изгради един цялостен образ на по-големия си брат през призмата на нейните собствени спомени, на записаните от нея спомени на брат ѝ, както и на десетки публикации в периодични издания за Йорданов, която тя събира.

Трябва да се отдаде заслуженото на съставителя инж. Антонов, който не само събира двете издания и да изведе от тях възможно най-пълен и точен текст, но и осъвременява изказа, коригира авиационната терминология и превежда наново всички извадки от публикации от вестници и списания, които се цитират.

Издаването у нас на „Асен Йорданов и авиацията” ще даде възможност на много българи да се запознаят със забележителната биография на Асен Йорданов. До сега българското издание от 1995 г. бе библиографска рядкост, тъй като официално никога не е излизало у нас.

Появата на третото издание на „Асен Йорданов и авиацията” е заслуга на професор Борис Бонев, който от години популяризира дейността на авиационния пионер Асен Йорданов. Преди две години благодарение на професор Бонев на български бе издаден фундаменталния труд на Йорданов – „Вашите криле” (Your Wings).

Една от последните инициативи на професор Бонев е софийското летище да получи името на Асен Йорданов. Надяваме се чрез издаването на „Асен Йорданов и авиацията” неговият живот и дело да се популяризира още повече сред българите.

Издател на „Асен Йорданов и авиацията” е „Сатори Ко“ по поръчка на „Българската аерокосмическа агенция“ (за заявки за книгата – 02/971 24 52 и office@basaaviation.com). Цената на изданието е 18 лв.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев летя на F-15
Следваща публикация
Логистични проблеми спъват експлоатацията на МиГ-29 в момента
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню