Логистични проблеми спъват експлоатацията на МиГ-29 в момента

1 прочитания

Липса на елементарни консумативи спъва в момента експлоатацията на българските изтребители МиГ-29, което води почти до спиране на регулярните тренировъчни полети. Това научи АЕРО от собствени източници.

Става въпрос за липса на смазочни материали, които са нужни за поддръжката на изтребителите. Поради това вече трета седмица летателни работа в авиобаза Граф Игнатиево е сведена до абсолютния минимум, въпреки че в момента се провежда съвместната летателна тренировка „Тракийски орел 2017”.

Липсата на смазочни материали е известен проблем, но забавяне на обществената поръчка е довела до това, че базата е практически изчерпала запасите си. Според източниците на АЕРО в края на тази или в началото на следващата седмица ще бъде доставено масло.

Липсата на смазочни материали дори е довело до това, че два от получените наскоро ремонтирани двигатели РД-33 все още не са монтирани на изтребител.

АЕРО изпрати запитване до МО за разясняване на проблема още миналия четвъртък. Днес оттам ни бе съобщено, че въпросите са препратени към дирекция „Отбранителна аквазиция”, но дирекцията още не е отговорила. Ще публикуваме отговорът веднага щом го получим.

Липсата на смазочни материали и почти спирането на летателна дейност поради това ще е предвестник на още по-сериозни логистични проблеми, които ще се отворят до края на годината. В момента почти е изчерпан ресурса на стойките на колесника на българските МиГ-29 и това може да се окаже причина за спиране на полетите.

Въпреки това все още няма пусната обществена поръчка за доставка на части и консумативи, както е предвидено в инвестиционната програма за поддръжка на МиГ-29 приета в края на март 2016 г. За тази година са предвидени целеви средства в размер на 31 млн. лева, но предвид бавната скорост с която се реализират обществените поръчки, то в рамките на годината е много вероятно да не се усети никакъв ефект от тях.

Поредната драма с поддръжката на МиГ-29 се разиграва на бодрите обещания на министър-председателя Бойко Борисов, че типът може да се поддръжа у нас до 2028 г., благодарение на национализацията на авиоремонтния завод „Авионамс”.

Свързани теми

Предишна публикация
Издадоха биографията на Асен Йорданов писана от сестра му
Следваща публикация
easyJet стъпи на летище Варна
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню