България купува F-22

6 прочитания
alt

На изненадваща пресконференция днес министърът на отбраната о.р. генерал Аню Ангелов обяви намерението на България да закупи 48 многоцелеви бойни самолета от пето поколение F-22 Raptor.

“Отдавна сме хвърлили око на този мощен самолет – разяснява министъра – вече договорихме с американските партньори изключително изгодни условия.”

Доставките ще започнат от 2013 г. и се предвижда Raptor-ите да заменят едновременно използваните днес МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Българските F-22 ще въоръжат общо четири ескадрили в авиобазите Граф Игнатиево и Безмер.

България е първия експортен клиент на този забележителен боен самолет, който до скоро не бе разрешен за експорт. Според източници в Министерство на отбраната, България няма да получи опростен експортен вариант, а машини еквивалентни на тези на въоръжение във ВВС на САЩ. Говори се също и за т.нар. „политическа цена” от около $30 млн. на самолет.

Според запознати, руската страна в лицето на производителя Сухой, ще отправи формален протест за непрозрачната процедура по избор на нов боен самолет за България. Според генералния директор на ОХК Сухой Михаил Погосян, руското предложение Т-50 (ПАК-ФА) е било изхвърлено от процедурата по политически причини.

САЩ отдавна търси експортни клиенти за техния F-22, тъй като предстои доставка на последните самолети за ВВС на САЩ, след което предстои спиране на производствената линия. Сред потенциалните други клиенти на F-22 се спрягат Македония, Либия, Куба, Венецуела и Нова Заландия.

….

Весел 1-ви април 🙂

Свързани теми

Предишна публикация
Полша изпраща F-16 в Афганистан
Следваща публикация
Великобритания пенсионира Nimrod MR.2
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню