Русия не се притеснява от създаването на J-15

5 прочитания
alt

Русия не трябва да се притеснява от създаването в Китай на палубния J-15, тъй като самолета няма да е равностоен на оригинала Су-33. Това заяви о.р. полковник Игор Коротченко, член на обществения съвет към МО на РФ, цитиран от РИА Новости.

Според Коротченко, е малко вероятно J-15 да постигне същите летателно-технически характеристики, които притежава оригинала Су-33. Китай се опитва да създаде палубен боен самолет, като в момента обединява „ноу-хау” от вече прекратеното лицензното производство на Су-27СК (известен в Китай като J-11) с наученото при изучаването на един от прототипите на Су-33 (Т-10К), купен от Украйна.

alt
Една от малкото налични снимки на J-15

Коротченко твърди, че китайците ще срещнат два основни проблема – невъзможност за осигуряване на достатъчно мощни двигатели и технически затруднения при изработването на сгъващото се крило. Той не изключва възможността Китай да се върне на масата за преговори за закупуване на Су-33 с които да бъде оборудван купения през 1998 г. от Украйна недостроен самолетоносач Варяг (от същия клас като руския Адмирал Кузнецов).

Преговорите за продажба на Су-33 текат безуспешно от 2006 г. насам. Първоначално Китай искаше да купи само два самолета за технически изпитания, но Русия не се съгласи при опасенията, че така може да изтече „ноу-хау”, което да помогне на Китай да произвежда сами самолета. По-късно Китай предложи да купи 14 самолета, но Русия отново отказа, под претекст, че е необходима покупката на поне 28 машини за оправдаване на разходите.

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen ще защитава световното по футбол
Следваща публикация
Проблеми забавят първия полет на F-35C
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню