САЩ ни предлага два варианта за доставка на F-16

3 прочитания
alt

По време на посещението на министъра на отбраната Аню Ангелов в САЩ са били предложени два варианта за доставка на изтребители F-16 за нуждите на българските ВВС. Това съобщава всекидневникът „Стандарт”.

Първият вариант предвиждал доставка на самолети втора ръка. Това вероятно са F-16C/D block 25 произведени в средата на 80-те. Преди евентуалната им доставка те трябва да преминат през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Взимайки за база офертата отправена наскоро към Румъния единичната цена на такъв самолет (с включено обучение, поддръжка и въоръжение) може да достигне $50 млн., или около $800 млн. за 16 самолета. Вторият вариант бил доставка на също 16 сравнително нови F-16, които били произведени за нуждите на ВВС на САЩ, но напрактика неизползвани от тогава. Детайли около тези самолети не са известни.

По време на същото посещение се е обсъждал и вариант за съвместна покупка на тренажор за F-16 заедно с ВВС на Румъния. Цената на тренажора била около $50 млн. и е най-ефективно неговите разходи да се поделят. В същото време, обаче процесите на покупка на употребявани F-16 в северната ни съседка са напрактика прекратени в момента поради сериозните финансови затруднения и силната съпротива от парламента и обществото.

По-рано през седмицата, пък се появиха слухове, че покупката на изтребители F-16 от САЩ може да се обвърже с разполагането на елементи от противоракетната отбрана на територията на България.

Свързани теми

Предишна публикация
Проектът за единно небе с Румъния навлиза в решаващ етап
Следваща публикация
Край на операциите на Sofia International?
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню