Luftwaffe над Средиземно море

5 прочитания

Красимир Грозев посети италианската авиобаза Дечимоману на остров Сардиния и стана свидетел на разполагането на част от Jagdgeschwader 73 (JG 73 – изтребително крило).

„Тук край Сардиния може да се насладим на огромно свободно въздушно пространство, което в Германия просто липсва” – така подполковник Герт Ешендорфер, командир на експедиционната част обяснява причината за това чуждестранно разполагане.

В края на юни и началото на юли, общо 16 изтребителя Eurofighter, 19 пилоти и 300 души технически, логистичен и административен състав са разположени за четири седмици в италианската авиобаза Дечимоману (известна просто като Дечи), намираща се в южната част на остров Сардиния. Основният фокус е тренировка на нови пилоти за Eurofighter и извършване на съвместни учебни полети с италианските ВВС. Това е второто подобно разполагане, като през миналата година в Сардиния са били изпратени едва осем самолета. Полковник Ешендорфер разяснява, че от 19 пилота, осем са инструктори, петима са квалифицирани пилоти, които поддържат подготовката си, а останалите шестима са млади пилоти, които се приучват на типа. За тези задачи се използва голяма зона на запад от Сардиния с размери 185 km на 148 km. По-голямата част от нея е над вода, а свръхзвуковите полети са разрешени на всички височини.

alt

Новите пилоти летят съобразно тяхната учебна програма, а инструкторите и квалифицираните пилоти се възползват от свободното въздушно пространство за учебни въздушни боеве. Полковник Ешендорфер подчерта, че изключително полезни са и въздушните боеве срещу чужд спаринг партньор DACT (dissimilar air combat training). В случая се партнира с италианските ВВС и по-точно 4-то крило (4º Stormo), базирано в Гросето, което също е въоръжено с изтребители Eurofighter. Учебните боеве с италианците се извършват над Тиренско море във всеки възможен ден. Арената там е с дължина 167 km и ширина 111 km. Сутрин италианците излитат от Гросето, а германците от Дечи, водят се боеве, след което всички кацат в Дечи и извършват серия от дебрифинги и брифинги за следващите задачи. Следобед всички излитат от Дечи, но след боевете италианците се завръщат в Гросето, а дебрифинга се извършва по телефона. Често се извършват боеве в смесени групи, като например четири германски самолета срещу два италиански и два германски. Полковник Ешендорфер заяви, че принципно тактиката на германските и италиански ВВС е подобна, тъй като използват еднакви самолети, но спецификата на DACT изисква една от страните да имитира тактиката и техниката на потенциалния противник.

alt

При далечните въздушни боеве се използват имитатори на ракети AIM-120B. Ешендорфер призна, че това не е вече достатъчно модерна ракета, но не знае кога германското правителство ще даде финансиране интегриране на новата ракета Meteor. От друга страна оръжието за близък бой на германските Eurofighter е модерната ракета с инфрачервено насочване IRIS-T. Полковник Ешендорфер коментира, че ракетата е дала съвсем нови измерения на близкият въздушен бой и че Луфтвафе са много доволни от нея. Той също обясни, че командира на мисията при отделните полети често решава да симулира различни откази по оборудването или неуспешни ракетни стрелби, което принуждава изтребителите да влизат в близък маневрен бой с използване на бордното 27-mm оръдието BK-27.

Полковник Ешендорфер потвърди, че процента изправна техника при Eurofighter е около 80%, което е сред най-добрите показатели при бойните самолети на Луфтвафе. В момента JG 73 има на въоръжение 23 самолета (пет спарки и 18 едноместни машини). До февруари 2011 г. се очаква доставката на още 13 самолета. Така крилото ще има 36 самолета, които са достатъчни за оборудването на двете ескадрили на JG 73. Тогава обаче ще се направи оценка от колко самолета реално се нуждае крилото за да извършва основната си задача – приучаване на нови пилоти за Eurofighter. Вероятно броя на самолетите ще намалее, но пък в бъдеще се очаква да започнат да се отработват и задачи „въздух-земя”, тъй като JG 73 е единственото тренировъчно крило в Луфтвафе и ще започне да се грижи и за усвояване на ударните възможности на самолета в близко бъдеще. Полковник Ешендорфер увери, че едномесечното разполагане на Дечи ще стане стандартна част от учебния процес на крилото, като през 2011 г. то ще стане факт през септември.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-28Н – новото острие на руската армейска авиация
Следваща публикация
AW109 – Бърз и красив
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню