Румъния трябва да приеме изтребителите F-16 до 3-ти август

4 прочитания
alt

Румънският вестник „Адевърул” цитира изказване на командващия  румънските ВВС генерал Йон Аурел  Станчиу, че Румъния трябва до 3 август 2010 г. да вземе решение за придобиването  на изтребителите F-16, предложени от САЩ.

Станчиу казва, че офертата на американското  правителство е изтекла на 3 юни 2010 г. и е била удължена до 3 август 2010 г.. До тази дата Румъния трябва да изпрати  писмо за намерение и да изплати  първия транш от $750 млн. за придобиването. Всекидневникът припомня, че американската оферта, одобрена от Конгреса на САЩ в края на миналата година, е за 24 броя употребявани изтребителя F-16C/D Block 25 и че Румъния трябва да плати $1,3 млрд. за модернизацията им и изграждането на инфраструктура. Тези изтребители са на над 20 години и в момента се изтеглят от американската армия. Румъния може да ги ползва само 15 години след като ги модернизира. 

Ако румънското правителство не приеме офертата на САЩ  до 3 август, Министерството на отбраната трябва да удължи ресурса на изтребителите МиГ-21 LanceR, който изтича през 2011 г.  За 1 млрд. евро, какъвто е максимумът, който Румъния може да си позволи да заплати за изтребители, има три варианта. Американското правителство предлага 24 изтребителя F-16 втора ръка, шведското правителство предлага 24 нови изтребителя Gripen, а консорциумът Eurofighter предлага 24 изтребителя Eurofighter Typhoon (Транш 1), които са на две до три години. Изтребителите „Gripen и F-16 са с по един двигател, Eurofighter имат два. Gripen и Eurofighter могат да бъдат използвани от румънските ВВС в следващите 25-30 години.  Друг  важен елемент от решението за придобиване на изтребители е  и офсетът, който придружава договора. При закупуване на изтребителите  Gripen и Eurofighter се предлага 100% офсет, докато офертата за втора ръка F-16 не включва такъв. От съседните на Румъния държави  Полша закупи нови изтребители F-16, а Унгария и Чехия – изтребители Gripen. По-рано тази година Румъния взе решение да закупи употребявани F-16, но сега правителството трябва да обсъди този въпрос наново.  

Свързани теми

Предишна публикация
Щурмовите вертолети Tiger налетяха 1000 часа в Афганистан
Следваща публикация
Авиобаза Крумово с нов командир
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню