Крупна презентация на Gripen в България

5 прочитания
alt

На 21 септември 2010 г. представители на шведската агенция за отбранително имущество FMV, на ВВС на Швеция и Saab се срещнаха с представители на българското министерство на отбраната и ВВС, за да презентират технически детайли по шведската оферта за многоцелеви изтребители Gripen.

“Имаше запитване за извършване на голяма и детайлна презентация на техническите характеристики, детайли около обучението на пилоти и инженери и други подобни” – коментира за АЕРО майор Робърт Йохансон, програмен директор на Gripen за Унгария.

Според Йохансон представителите на българските ВВС и МО са се интересували основно от експлоатационните разходи на машината, разходите при извършване на тежки технически поддръжки и други детайли свързани с техническите аспекти на експлоатация. Майор Йохансон твърди, че Gripen е най-изгодната, от икономическа гледна точка, алтернатива пред България. Без разбира се да се забравят изключително модерните технологии интегрирани в него. 

Швеция остава силно ангажирана в процеса на модернизация на българските Военновъздушни сили. Компанията Saab се надява на открита и прозрачна тръжна процедура за придобиването на изтребители.  

„Ние силно подкрепяме плановете на българското министерство на отбраната да проведе открит и прозрачен търг за придобиване на изтребители и продължаваме диалога си с българската страна. Шведската агенция за oтбранително имущество FMV, шведските ВВС и Saab представиха подробности за техническите характеристики на изтребителя Gripen пред представители на българското министерство на отбраната. Ние вярваме, че Gripen е финансово най-изгодният изтребител за България, който напълно задоволява нуждите на българските ВВС,” каза Даниел Боестад, директор на Saab за България.

Шведското правителство предлага на България чисто нови многоцелеви изтребители Gripen, напълно съобразени с изискванията на НАТО. Предложението включва и оферта от Saab за 100% офсет, който ще създаде хиляди нови работни места и ще подпомогне българската икономика.  Според последните намерения обявени от министъра на отбраната Аню Ангелов процедурата по избор на нов боен самолет трябва да стартира в края на 2011 г., а победителя трябва да бъде обявен през 2012 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Рекорден трафик на Летище София за август
Следваща публикация
Утре започва авиофестивалът „Криле за всички”
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню