Сбогом на F-111

3 прочитания
alt

46 години след първия му полет и 37 години след постъпване на въоръжение в Австралия последния тактически бомбардировач F-111 Aardvark (известен в Австралия като “The Pig”) бе пенсиониран на 3 декември 2010 г.. След 1998 г. Кралските австралийски ВВС бяха единствения оператор на типа.

Церемонията по извеждането от въоръжение на F-111 се състоя в авиобаза Амбърли и включваше наземен парад и летателни демонстрации на четири F-111G. Последно бомбардировачите бяха на въоръжение в 6-а ескадрила на Кралските австралийски ВВС. Машините ще бъдат заместени от F/A-18F Super Hornet, като основен ударен самолет на Австралия. Повечето самолети ще бъдат нарязани, а други ще бъдат дарени на авиационни музеи. F-111 е противоречив самолет със сложна съдба. Той ще остане в историята като първия самолет с променлива геометрия на крилото, първия боен самолет задвижван от двуконтурен реактивен двигател и първия специализиран боен самолет способен да нанася високоточни бомбови удари. В следващия брой на АЕРО започва монография в няколко части посветена на F-111.

Австралийски F-111 изпълнява за последно коронния си трик „dump’n’burn“, при който се изхвърля керосин, който веднага се разпалва (сн. Кралски австралийски ВВС)

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилия ще обяви новия си изтребител на 15 декември
Следваща публикация
Корея поръчва четири C-130J
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню