Gripen е добър продукт за България

24 прочитания

Директорът на Saab за България Даниел Боестад се срещна с екип на списание АЕРО за да коментира последните развития около придобиването на нови бойни самолети за българските ВВС.

–    България наскоро пусна запитвания за информация (RfI) до всички страни от НАТО и ЕС, които произвеждат модерни бойни самолети. Какво смята Saab по този въпрос?

–    Разбира се, смятаме че това е чудесна стъпка и най-важното показва, че българското правителство гледа сериозно на този процес. Добре е да подчертаем, че запитването не е изпратено до Saab, а до правителството на Швеция. И е работа на правителството да отговори на него, защото се цели междуправителствена сделка.

–    Тоест да смятаме, че шведското правителство задължително ще отговори на българското запитване?

–    Да, ще отговори.

–    Кой продукт ще предложите на България?

–    Разбира се ще предложим многоцелевият изтребител Gripen C/D.

–    Ще бъдат предложени нови самолети и самолети „втора ръка”, съобразно запитването на България?

–    Saab предлага новопостроени самолети.

–    Но в запитването за информация българското правителство пита и за употребявани самолети?

–    Но ние имаме чисто нови самолети, това е което мога да коментирам по въпроса.

–    Тоест не може да коментирате разликата в цените между нови самолети и употрeбявани?

–    Мисля, че все още е доста разно да коментираме какъв точно отговор ще приготви шведското правителство с наша помощ. Тоест точните детайли по цени и продукти ще станат ясни след като отговора е готов, а това ще стане през март.

    Очаквате ли честна процедура в България?

–    Да, надяваме се на такова нещо. Разбира се тези процедури са сложни и има доста политика в тях, но аз се надявам на честна оценка, когато дойде време за преценка на техническите и финансови параметри на предложенията. Аз разбира се смятам, че ние сме изключително конкурентно способни в сравнение с потенциалните ни конкуренти. Не трябва да забравяме за индустриалното партньорство между България и Швеция и смятам, че то може сериозно да се подобри. Та, като цяло мисля, че имаме много добър продукт, който може да предложим, но и политиката ще има известна роля.

–    След тези ясни сигнали от страна на правителството ни, може ли българските авиатори и авиационни ентусиасти да очакват демонстрационни полети на Gripen у нас?

–    Да, надявам се, че това ще стане. Лично аз искам да видя Gripen в българското небе и определено ще работим по въпроса с демонстрациите. Освен това ми се ще повече българи да са летeли с Gripen така, че и това е област в, която трябва да бележим напредък.

–    Не беше ли изненада, че правителството изпрати отново запитване за информация, след като беше дало такова през 2006 г.?

–    Не, не беше голяма изненада. Все пак мина доста време от последното запитване и е нормално правителството да поиска обновяване на информацията си. Ние уважаваме това решение. Очакваме и следващата стъпка – стартирането на самият конкурс.

–    Мислите ли, че осем изтребителя са достатъчно?

–    Толкова се искат от вашето правителство. Това е решение на българското правителство. Могат да се направят не малко неща с осем самолета, но винаги е по-добре да имаш повече изтребители на разположение.

–    Мислите ли да предложите на България някои от технологиите, които сега се разработват за Gripen NG?

–    Не трябва да забравяме, че Gripen изначално е проектиран да бъде обновяван непрекъснато. Самолетите, които се произвеждат днес, са замислени така, че в бъдеще към тях да се добавят нови технологии и способности, които още дори не са създадени. В общи линии това е лесен процес.

–    Тоест говорейки теоретично е възможно днешните Gripen C/D да бъдат доработени до стандарта NG?

–    Да, възможно е. И точно това е нещото, което ще направим с изтребителите Gripen C/D, които днес се експлоатират от ВВС на Швеция. Тези самолети ще бъдат използвани още десетилетия напред с всички възможни подобрения, които се планират за тях.

alt 

(сн. Saab)

Свързани теми

Предишна публикация
Нещата започват да се случват!?
Следваща публикация
Ка-32 Дългият път към успешното пазарно налагане
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню