Летище Балчик – дебатите в Министерски съвет

41 прочитания
alt

Интересни дебати са се разразили на заседанието на Министерски съвет в сряда, 6 юли, когато бе взето решение летището в Балчик да бъде отнето от Министерство на отбраната и предоставено на Министерство на транспорта. Това става ясно от разпространената стенограма от заседанието.

Решението за прехвърляне на летището е фигурирало като точка 43 (последна) от дневния ред. В началото министъра на транспорта Ивайло Московски прави кратко изложение в което споменава, че Министерство на транспорта няма пари предвидени в бюджет 2011 за поддържането на това летище. Веднага след него изказване прави заместник министъра на финансите Владислав Горанов, който дава две принципни позиции – първо, че за развитието на летището трябва да се търсят пари чрез концесия и че финансирането на поддръжката на Балчик до края на годината трябва да продължи да бъде отговорност на МО, а през това време МТ трябва да подготви и изпълни процедура по отдаване на концесия.

Последват няколко сериозни изказвания от страна на премиерът Бойко Борисов, който заявява „летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна. Първо, нямаме нито резервно гражданско летище, а когато има монопол в никакъв случай това не е хубаво. … никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение, първо…..Трето, съм сигурен, че ще има инвестиционен интерес от големите оператори, защото знаете, че дори и към момента има монопол към возенето на морето. Услугата не е добра. …. Затова не искам да ми се шикалкави.”

Следващите коментари на Борисов са свързани с моментното състояние на летището в Балчик, които са повече от странни: „ …то и така е буренясало, и така не се поддържа по никакъв начин. Аз нарочно веднъж кацнах на него, щеше да се разпадне самолетът. Сиреч, военните да не говорят приказки от типа, че това им е резервното, най-важното и какво ли не летище.” В последвалия диалог между Борисов и заместник министъра на финансите става ясно желанието на премиера за възможно най-бърза процедура по отдаване на концесия летището и заявава, че това веднага ще активизира и собствениците на другите летища да си ги превърнат от „селски кокошарници”, каквито са в момента, в нормални летища.

Министърът на транспорта Ивайло Московски, отбелязва, че за модернизацията на летището в Балчик и превеждането му в състояние за граждански полети са необходими около 30 млн. лева. Отговорът на Бойко Борисов е следния: „…това може да струва и 50 милиона, в момента, в който след това се даде на концесия или се даде да се оперира от някой, тези пари ще се върнат. …Повече не искам коментар. Искам го напролет, май месец това летище да функционира за новия туристически сезон. И военните да могат също така да си кацат.”

В края на обсъждането министъра на отбраната Аню Ангелов иска уточнение дали МО ще експлоатира летището до края на годината или трябва да го сдаде веднага. На това Борисов отговаря с: „От теб се иска да го сдадеш.”

Коментарът на АЕРО

Определено прави странно впечатление бързането и припряността, която се влага в процесите около концесионирането на летището в Балчик. Преди малко повече от месец за пръв път се изказа публично идеята, че летището трябва да се отдаде на концесия и че това ще подпомогне развитието на туризмът в региона. От изказванията на Борисов може да се очаква, че на летището ще започне модернизация и реконструкция, която ще позволи експлоатацията му от гражданската авиация и едва след това то ще бъде дадено на концесия. Факт, който буди оправдано недоумение, предвид факта, че инструмента с отдаване на концесия се използва именно за обновяване и поддръжка на съоръжения за които държавата няма пари да развива и стопанисва. Точно, какъвто е случая с Балчик. Вместо това вероятно първо ще бъдат вложени държавни пари в летището и след това то ще бъде дадено на концесия. Прави впечатление и нескритите критики на премиерът Борисов към сегашния концесионер на морските летище Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. Акционерното дружество е собственост (60%) на германското дружество Фрапорт АГ и българската компания „БМ Стар” ЕООД, която от своя страна е еднолична собственост на „Химимпорт” АД, част от варненската икономическа групировка ТИМ. В момента един хангар в летището на Балчик е взет под наем от „Интерскай” АД, част от туристическият консорциум „Албена” АД и то се използваше ограничено за полети на авиацията с общо назначение. Не е известно дали „Албена” АД стои зад скоростното концесиониране на летището. И не на последно място, от изказванията става ясно, че евентуалната военна употреба на летището ще продължи по схема подобна на тази на летище София или Пловдив и опасенията в тази област са били напълно напразни.

****

Пълният текст на стенограмата от заседанието на Министерски съвет може да намерите на следния сайт – http://pris.government.bg/

Свързани теми

Предишна публикация
MT: Няма нарушения на летище София
Следваща публикация
Фрапорт инвестира 170 млн. лева в морските летища
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню