Boeing 747 и секретни военни обекти ще си съжителстват на „Летище Балчик” ЕООД

11 прочитания
alt

Изключително интересни дебати във връзка с летището в Балчик са протекли по време на заседанието на Министерски съвет на 3 август. На него бе решено да се създаде държавно дружество „Летище Балчик” ЕООД. Това става ясно от публикуваната днес стенограма на заседанието.

Под точка 32 Министерски съвет обсъжда „Проект на Решение за образуване на еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала „Летище Балчик” ЕООД – Балчик, и проект на Постановление за предоставяне на средства от републиканския бюджет на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията„.

В началото на обсъждането министъра на транспорта Ивайло Московски прави кратко резюме на свършеното до момента. Той споменава, че ще бъде създадено дружеството „Летище Балчик” ЕООД, на еднолично подчинение на министъра на транспорта. Също така Московски заявява, че предстои сключване на договор между летището и ГВА, което ще регламентира използването му. Московски говори и за наличието на бизнес-план за 2011 – 2012 г., който покрива разходите около обновяването на летището и очакваните приходи. За съжаление не са споменати детайли около този бизнес-план. Веднага след него започва министър председателя Бойко Борисов, който прави серия от много интересни изказвания:

„Това е изключително важно – летище Балчик на 1 май трябва да работи. Дянков трябваше да провери, съответно да информираме Брюксел, да знаят, че това е антимонополна мярка за изграждането на алтернативно летище на Варна, тъй като над 60 хиляди автобуса преминават от аерогарата през центъра на Варна за Северното Черноморие, за да подсилим там и туризма, бизнеса, хората и въобще тази част на България. С две думи, Московски, това трябваше да кажете. Отговорът трябва да бъде – да, по тази тема, а така дълго прочетено не можах да разбера има ли проблем.”

На това министър Московски заявява, че има проблем и той е свързан с необходимите около 40 млн. лева за обновяването на летище Балчик и поставя въпроса за необходимостта на решение, по какъв начин ще се финансира тази работа.

След това министъра на финансите Симеон Дянков взима думата и посочва, че са възможни проблеми от страна на Европейската комисия (ЕК), тъй като прякото финансиране на този проект без предварителното одобрение на ЕК може да се счита за нерегламентирана държавна помощ. Той отбелязва, че за да се спази необходимата процедура ще са необходими два до три месеца, по време на които държавата няма да има право да инвестира пари в проекта. Той предлага това да се избегне чрез търсене на банков заем за финансиране на първоначалната работа по проекта до получаване на одобрение от ЕК.

В края на обсъждането Бойко Борисов решава да демонстрира на присъстващите план на бъдещето летище (оригиналният правопис е запазен):

„Ето проекта как ще изглежда летището. Това е сега действащата писта, която я има и се отремонтира. Тук се правят по два джоба за обръщане, включително 747 може да каца на тази писта, защото е направена за военните. Ето оттук се пробива, тук е пътят, който отива на централното шосе. Тук тези земи са общински. Това е паркингът на самолетите, които, след като обърнат, идват на рульошката и тук се подреждат. Тук имаме да направим една административна сграда, където се слагат митниците, граничните и всички останали, а тук са секретните обекти, които са на военните, остават радарите и т. н., да си ги ползват. Ето така ще изглежда летището.”

В заключение министрите приемат, че се създава „Летище Балчик” ЕООД и ще се търсят схеми за финансирането му чрез банкови заеми.

Коментар на АЕРО

Странните моменти около съдбата на, вече бившето военно летище в Балчик продължават, но се запазва ударния темп с който се предвижва въпроса по етажите на властта. В началото на юни премиерът Бойко Борисов заяви, че летището трябва да се даде на концесия, на 6 юли Министерски съвет отне летището от министерство на отбраната и го предаде на Министерство на транспорта и ето, че в началото на август вече имаме държавна фирма, която стопанисва летището и план за неговото развитие. Може би най-сериозно впечатление прави, че сумата необходима за развитието на летището в Балчик е набъбнала с цели 10 млн. лева. При предпоследното обсъждане в Министерски съвет министър Московски беше споменал сумата от 30 млн. лева, която е необходима за модернизация на летището (това го има черно на бяло в стенограмата), а на последното сумата е вече 40 млн. В крайна сметка и тази сума е ориентировъчна и за сега обществото не е наясно колко ще струва този проект и какъв е неговия реален смисъл. 

Свързани теми

Предишна публикация
Полети в Долна Митрополия
Следваща публикация
Създадоха „Летище Балчик” ЕООД
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню