Възстановяват полетите с L-39 през 2012 г.?

4 прочитания
alt

На 22 декември 2011 г. Министерството на отбраната (МО) пусна процедура за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за възстановяване на летателната годност на самолети L-39ZA и осигуряване на експлоатацията им. Срокът за подаване на офертите е 6 февруари 2012 г. Процедурата е по ЗОП.

С този договор МО прави опит да възстанови летателната годност на L-39, осигурявайки влизането в строя на шест самолета. Според техническата спецификация се изисква продължаване на експлоатацията на шест самолета с бордни номера 137, 202, 203, 205, 207 и 209. На първо време и в най-кратки срокове трябва да се удължи календарния ресурс с две години на две машини – бордове 137 и 205, като паралелно с това трябва да стартира и капитално-възстановителния ремонт на останалите четири самолета. С този ремонт трябва да се осигури ресурс от седем години и 1500 часа. Бордове 137 и 205 също ще преминат през ремонт след изтичането на тяхното удължаване. Обхватът на рамковия договор е до 2015 г. В него също така се предвижда осигуряване на техническа помощ, доставка на резервни части, ремонт на части, системи и агрегати и други.

Българските реактивни УТС L-39ZA са на земята от януари 2008 г., поради изчерпване на календарния и междуремонтен ресурс. Процедурата за ремонт и удължаване на ресурса на самолетите се бавeше най-вече поради липса на финансиране. Според източници от командването на ВВС за вдигане във въздуха на наличните L-39 ще се разчита на средства получени от продажбата на 11 вертолета Ми-17 и Ми-24. Според изискването на процедурата, работата по самолетите трябва да бъде извършена от производителя/конструктора или оторизирана от него компания. За фаворит за тази поръчка се смята ТЕРЕМ „Георги Бенковски” – Пловдив, фирма, част от кръга компании около Корпоративна търговска банка. ТЕРЕМ Пловдив е и представител на чешката компания Aero Vodochody (производител/конструктор на самолет L-39) за България. Според „Бялата книга” на отбраната и сигурността на България, учебната авиация на ВВС трябва да се състои от общо 12 самолета (шест PC-9M и шест L-39ZA). Ако всичко с процедурата е нормално (няма прекратяване, отлагане и обжалване), може да се очаква, че първите два L-39 с удължен ресурс ще започнат полети към втората половина на 2012 г.

alt

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ангелов: Запазваме Су-25, инвестираме в логистика
Следваща публикация
Български пилоти тренират в Сърбия
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню