Катастрофира сериен Ка-52

8 прочитания
alt

Късно снощи, 12 март, край руската авиобаза в Торжок, при изпълнение на учебен полет катастрофира сериен щурмови вертолет Ка-52. Връзката е изгубена почти веднага след излитането, а останките на вертолета са намерени едва на другия ден. Загинали са и двамата пилоти.

Вертолетът Ка-52 е излетял за учебен нощен полет в 21,05 часа московско време от учебната авиобаза в Торжок. На борда са се намирали опитен първокласен пилот и млад летец, който е преминавал през програма за приучаване. Радиовръзката с машината е прекъснала почти веднага след излитането, машината е загубена и от радарите. Скоро след това е стартирана операция по търсене и спасяване, но тя е прекратена, защото в района има силен снеговалеж.

Разбилият се вертолет е открит на другата сутрин в 08,45 часа московско време. Щурманът е намерен мъртъв, а пилота с тежки нараняване. Той е откаран в болница, където умира по-късно от раните си.

Въпреки, че Ка-52 е оборудван с катапултна система, екипажът не е правил опити да се възползва от нея. Не е бил задействан и аварийния радио-фар на вертолета. Черната кутия на машината е открита и започва нейното разчитане. По инцидента се води разследване.

Това е първата катастрофа с Ка-52 от първия ѝ полет през юни 1997 г. насам. През юни 2008 г. на въоръжение в ВВС на Русия постъпват първите серийни машини. До момента на въоръжение са постъпили около 17 машини, от общо желаните 140.  

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът награди авиаторите от Крумово
Следваща публикация
Утре награждават авиаторите от Крумово
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню