Президентът се ангажира с реставрацията на Ar 196

13 прочитания
alt

Президентът Росен Плевнелиев посети днес, 13 март, Музея на авиацията в Крумово и обяви дарителска акция за възстановяването на водосамолета Arado Ar 196A-3 „Акула”.

„Това е много важна инициатива на президентската институция заедно с Националния военноисторически музей, за да възстановим този уникален хидроплан и да докажем, че имаме своето минало и своята гордост” – каза президентът днес, след като преди това награди авиаторите от авиобаза Крумово участвали в спасителните операции в началото на февруари.

Експонатът е собственост на филиала на Националния военноисторически музей – Военноморски музей, Варна. Средствата от дарителската акция ще се използват за смяна на платнената обшивка върху металната конструкция, почистване на металните части от корозия, полагане на лаково покритие и защитна боя на водосамолета.

Целта на инициативата е до 16 октомври тази година за 100-годишнината от първия боен полет да бъде възстановен водосамолетът Arado Ar 196. Плевнелиев беше впечатлен и от необикновената история на експоната и сподели, че може би един ден той ще влезе в учебниците по история.

Средствата за дарителската кампания се превеждат по сметка на Националния военноисторически музей УниКредит Булбанк IBAN – BG10UNCR96603107052411 с текст „За реставрация на експонати на Музея на авиацията”

Водосамолетът Arado Ar 196 прави първия си полет през май 1937 г. и е предназначен за извършване на разузнавателни полети. Типът е приет на въоръжение във Въздушните на Негово Величество Войски през 1942 г., когато са получени общо 12 машини от модификацията А-3. Използва се във ВВС на България до 1957 г. Една от машините е запазена и дълги години изложена във Военноморския музей във Варна. По-късно е захвърлена с обяснението, че е „фашистка” и е гонила съветски подводници в Черно море. През 1991 г. е реставрирана и изложена в новосъздадения Музей на авиацията в Крумово. В последните години неговото състояние се влошаваше поради съхранението му на открито и липса на поддръжка.

Българският Ar 196 е един от общо трите запазен в света. Другите два са от модела А-5 и се съхраняват в САЩ (изложен е само един от тях), aв норвежки музей са показани останките на друг Ar 196.

Български Ar 196A-3 по време на втората световна война

alt Президентът Плевнелиев оглежда състоянието на машината днес

 

Свързани теми

Предишна публикация
Утре е откритият летателен ден в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Летище София отива на концесия
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню