Канада може да се откаже от F-35

3 прочитания
alt

Канада може да се откаже от участие в програмата F-35. Това е заявил канадският заместник министър на отбраната Джулиан Фантино в отговор на парламентарен въпрос във връзка с нарастващата цена на проекта.

Фантино е посочил, че страната все още не е подписала никакъв договор за покупката на F-35, въпреки, че за сега Канада не планира да се откаже от покупката. Изявлението на заместник министъра идва скоро след, като канадския премиер Стивън Харпър заяви, че ако програмата не се вмести в предварителните финансови параметри ще се намали поръчаната бройка или програмата ще се преразгледа изцяло.

Канада възнамерява да купи 65 изтребителя F-35A, като за целта смята да похарчи не повече от $8,5 млрд. (или към $131 млн. на машина), а за последващата 30 годишна експлоатация трябва да се вложат други $7,5 млрд. В момента ВВС на САЩ поръчват серийни F-35A от малосерйното производство на цена малко над $200 млн.

Няколко седмици по-рано Япония, която в края на 2011 г. обяви намерението си да купи 42 F-35A, заяви, че няма да толерира сериозен ръст в цената на самолета и веднага ще прекрати програмата, ако цената излезе из под контрол.  

Свързани теми

Предишна публикация
Ка-52 се е разбил заради лошото време
Следваща публикация
Президентът награди авиаторите от Крумово
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню